Παρασκευή, 26 Απριλίου 2024

To Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Χανίων Ελαιουργείον μαζί με την Περιφέρεια Κρήτης – Περιφερειακή Ενότητα Χανίων και το Δήμο Πλατανιά διοργανώνουν και παρουσιάζουν την ομαδική έκθεση σύγχρονης τέχνης «Cosa Mentale» στο ΖΕΥΞΙΣ Art Studio, Σωκράτους 2 και Ευριπίδου, Βαρβάκειος Φρουταγορά, Κέντρο, Αθήνα.

Τα εγκαίνια της έκθεσης «Cosa Mentale» θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο, 23 Μαρτίου 2024, από 18:00 έως 21:00.

Την έκθεση επιμελούνται η διδάκτωρ της Ιστορίας της Τέχνης και Επιμελήτρια της Εθνικής Πινακοθήκης κα Λίνα Τσίκουτα και ο διευθυντής του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Χανίων Ελαιουργείον κ. Ιωάννης Ν. Αρχοντάκης.

Στην έκθεση συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: Μαργαρίτα Βασιλάκου, Αλέξανδρος Βούτσας, Δημοσθένης Γαλλής, Νίκος Γιαβρόπουλος, Γιάννης Δημητράκης, Αλέξανδρος Δημητριάδης, Βασίλης Θέος, Χαρά Κολαΐτη (Άννα Γούλα), Κώστια Μάνου, Εριέττα Μαρκαντωνάτου, Ιωάννης Μονογυιός, Θανάσης Μουτσόπουλος, Λαμπρινή Μποβιάτσου, Ισμήνη Μπονάτσου, Claude Dubois, Πέτρος Ξενάκης, Νίκος Παναγιωτόπουλος, Πηνελόπη Πετσίνη, Νατάσσα Πουλαντζά και Alex Silκ.

ΓΙΑΒΡΟΠΟΥΛΟΣ-ΝΙΚΟΣ-Πορτραίτο

Το βράδυ των εγκαινίων ο εικαστικός καλλιτέχνης Αποστόλης Φιλίππου (Γιόρ Πέρσοναλ Τζήζας) θα παρουσιάσει την performance “Cosa Poetica”.

Η επιμελήτρια Δρ Λίνα Τσίκουτα σημειώνει: «Η ιδέα της έκθεσης Cosa Mentale είναι πολύ προσωπική, πολύ βιωματικά συγκινητική και αφορά τη σχέση του συνεπιμελητή μου Ιωάννη με τους καλλιτέχνες. Η έκθεση πραγματοποιείται στο προσωπικό εργαστήριο του Ιωάννη στην Αθήνα, το ΖΕΥΞΙΣ Art Studio, στο χώρο που οργανώνονται οι επαγγελματικές συναντήσεις του με τους καλλιτέχνες, επιμελητές, συνεργάτες και φίλους του. Το εργαστήρι θα ανοίξει για το πλατύ κοινό και θα παρουσιάσει από το Σάββατο 23 Μαρτίου 2024 και για δέκα μέρες, τα έργα των καλλιτεχνών με τους οποίους έχει ήδη μακρά συνεργασία και φιλία και οι οποίοι δημιούργησαν τις Προσωπογραφίες του σε ανύποπτο χρόνο και καίριες στιγμές μέχρι τις μέρες μας.  Όλα τα έργα προσφέρθηκαν ως δώρα αγάπης και εκτίμησης στον Ιωάννη στη ροή των τελευταίων 35 χρόνων, με αφετηρία το 1989, και αγκιστρώθηκαν εσαεί στους τοίχους του εργαστηρίου του. Αποτελούν μέρος της καθημερινής του ζωής και του επιλεγμένου οικείου περιβάλλοντός του. Επέλεξε να ζει μαζί τους. Με τους άλλους του Εαυτούς. Με την εικόνα του μέσα από τα μάτια, τη νόηση και τα χέρια των εικαστικών φίλων του».

ΜΟΝΟΓΥΙΟΣ-ΙΩΑΝΝΗΣ-Hocus-Pocus-Fractal-Ioannis

Η έκθεση «Cosa Mentale» παρουσιάζεται στo ΖΕΥΞΙΣ Art Studio σε παραγωγή της Περιφέρειας Κρήτης – Περιφερειακής Ενότητας Χανίων, του Δήμου Πλατανιά και του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Χανίων Ελαιουργείον, συνδιοργανώνεται από την Αίθουσα Τέχνης Match More και συμμετέχει στο εικαστικό πρόγραμμα ΧΑΝΙaRT 2024.

Η έκθεση παρουσιάζει έργα σχεδίου, ζωγραφικής, χαρακτικής, φωτογραφίας, κατασκευών και performance, θα είναι ανοικτή για το κοινό στo ΖΕΥΞΙΣ Art Studio κάθε Σάββατο και Δευτέρα 18:00-21:00 και κάθε μέρα έπειτα από προσυνεννόηση στο E-mail: ioannis2000@gmail.com μέχρι 1.04.2024, με ελεύθερη είσοδο.
Κατά τη διάρκεια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν ειδικές δράσεις και ξεναγήσεις στα έργα των καλλιτεχνών.

ΜΠΟΝΑΤΣΟΥ-ΙΣΜΗΝΗ-Δεσμώτης-της-Τέχνης

ΠΟΥΛΑΝΤΖΑ-ΝΑΤΑΣΣΑ-Ioannis_Archontakis_Encounters_Rene_Magritte

Μοιραστείτε το άρθρο

Εκδηλώσεις

ESPA 2014–2020