Παρασκευή, 26 Απριλίου 2024

Εκδόθηκε προ μερικών ημερών το Ημερολόγιο του Κρητικού χωροφύλακα Εμμανουήλ Κονταξάκη, «Ἐνθύμιον τῆς ἐν τῇ πόλει Γκέρλιτς τῆς Γερμανίας διαμονῆς μου», η πρώτη έκδοση που προκύπτει από τεκμήριο που κατατέθηκε στο Ψηφιακό Αρχείο Αποκορώνου, μια πρωτοβουλία του Δήμου Αποκορώνου που αποβλέπει στην προστασία και ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Οπως επισημαίνει ο δήμαρχος Αποκορώνου Χαράλαμπος Κουκιανάκης, το συγκεκριμένο ημερολόγιο αποτελεί μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα μαρτυρία, καθώς σε αυτό ο συγγραφέας καταγράφει σημαντικά γεγονότα της περιόδου 1914-1918, από την κατάταξή του στο σώμα της Κρητικής Χωροφυλακής, έως τη μετάθεσή του στη Μακεδονία, την αιχμαλωσία του από τους Βούλγαρους τον Αύγουστο του 1916 και τη μεταφορά του στο Γκέρλιτς (Görlitz) της Γερμανίας, όπου έμεινε επί δυόμιση περίπου χρόνια (μέχρι τα τέλη του 1918), καθώς και την περιπετειώδη επιστροφή του από τη Γερμανία στην Ελλάδα.

Την έκδοση επιμελήθηκε ο ιστορικός και επιστημονικός υπεύθυνος του Ψηφιακού Αρχείου Αποκορώνου Γιώργος Λιμαντζάκης, ενώ την προλογίζει ο Στράτος Δορδανάς, επίκουρος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας.

Επιμέρους πτυχές του ημερολογίου επιχειρούν να φωτίσουν και σχολιάζουν σε επιμέρους συμβολές οι Ulrich Moennig, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Αμβούργου, και Πέτρος Κώρης, υποψήφιος διδάκτορας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Την έκδοση χρηματοδότησαν η Περιφέρεια Κρήτης – Περιφερειακή Ενότητα Χανίων και ο Δήμος Αποκορώνου.

Το βιβλίο θα διατεθεί δωρεάν στις δύο παρουσιάσεις που θα γίνουν τον Σεπτέμβριο στα Χανιά και στην Εξώπολη Αποκορώνου, τόπο καταγωγής του συγγραφέα.

Μοιραστείτε το άρθρο

Εκδηλώσεις

ESPA 2014–2020