Παρασκευή, 26 Απριλίου 2024

Τη νέα τους παράσταση «Το Δάγκωμα του σκύλου», του Βύρωνα Σκούρη παρουσιάζουν στα Χανιά, στις 29 & 30 Οκτωβρίου στο στούντιο Όξω Νού, οι «Dromocosmicas».

Ωρα έναρξης 20.00

είσοδος 10 ευρώ , παιδικό 8 ευρώ

Απαραίτητη η τηλεφωνική κράτηση θέσεων 28210 45585 & 6972 694294

Το έργο

Στους δρόμους της Αθήνας περιπλανιέται ένας ξυπόλυτος άνθρωπος με ένα ραβδί και ένα πιάτο στο χέρι, παρεμβαίνοντας στην καθημερινή ζωή των ανθρώπων.

Θα μπορούσε να είναι ένας ερημίτης ή ένας προφήτης ή ένας τρελός ή ακόμη και ένας κλόουν.

Είναι όλα αυτά και κάτι ακόμα: είναι ο Διογένης ο Σινωπεύς.

«Το κωμικό σώμα» | Σεμινάριο για το physical theater στο στούντιο Οξω Νου

Συντελεστές

Σκηνοθεσεία: Byron Skouris, Camilla Bombardini
Δραματουργία: Byron Skouris
Κείμενα: Διογένης ο Σινωπεύς, Byron Skouris, Ντινα Καυτεράνη,
Toni Hara, Subcomandante Marcos, TzuangTze
Παίζει : Byron Skouris
Κοστούμια και Σκηνικά: Byron Skouris, CamillaBombardini
Χορογραφία : Camilla Bombardini
Τεχνικός, φωτογραφία και βίντεο: Camilla Bombardini
Παραγωγή: Dromocósmicas περιπλανώμενος θίασος

Ανάλυση έργου από τους δημιουργούς

Πρόκειται για μια παράσταση λαϊκού θεάτρου προορισμένη να παιχτεί σε δημόσιους χώρους αλλά και σε αίθουσες θεάτρου. Η παράσταση είναι εμπνευσμένη από τη ζωή και την πρακτική του φιλοσόφου,τόσο στην μορφή όσο και στο περιεχόμενο.

“Το Δάγκωμα του σκύλου” είναι μια προσπάθειά να φέρει κοντά το θέατρο δρόμου και τη φιλοσοφία.

Μέσα από τα περιστατικά της ζωής και τις συναντήσεις του, τόσο με διάσημες προσωπικότητες της εποχής όσο και με απλούς ανθρώπους, αναβιώνει το σαρκαστικό πνεύμα του φιλοσόφου, o οποίος εμπνεύστηκε και έδρασε στους δημόσιους χώρους της αρχαίας Ελλάδας.

Με την προκλητική του συμπεριφορά και τα λογοπαίγνια, προσπαθεί να προσελκύσει ένα κοινό που αποτελείται από ανθρώπους που «όλο και πιο πολύ αδιαφορούν για σημαντικά θέματα αλλά και για τον εαυτό τους”.

Σε αντίθεση με τις άλλες ελληνικές φιλοσοφικές σχολές της εποχής, για τους κυνικούς δεν είχε τόσο σημασία η εσωτερική συνοχή του λόγου, αλλά η πρακτική εφαρμογή της φιλοσοφίας στην καθημερινότητα.

Ο τόσο επίκαιρος Διογένης επιστρέφει στους ίδιους δρόμους. Το πνέυμα του, ταλόγια του,που ξαναηχούν στους δρόμους δίνουν μιαφρεσκάδα στη χρήση τωνδημόσιων χώρων, διεγείρουν την ιστορικήμνήμη και ξαναθέτουν, με την βοήθειατων μέσων του θεάτρου, κουκλοθέατρου και του τσίρκου, βασικά ερωτήματα, που πιθανώς ο ίδιος,αν ζούσε, θα συνέχιζε να διατυπώνει περιπλανώμενος στις πλατείες του κόσμου.

Οι Dromocosmicas

Οι Dromocosmicas είναι ένας θίασος που δημιουργήθηκε το 2010 από τους Byron Skouris και Camila Bombardini. Το όνομα συμβολίζει τον πλανόδιο χαρακτήρα της ομάδας, η οποία επιδιώκει να φέρει το κοινό σε επαφή με την εμπειρία του θεάτρου, ως μία ζωντανή περιπέτεια. Μέσα από τα ταξίδια τους στην Ευρώπη και τη Λατινική Αμερική και την επαφή και συνεργασία με άλλες παρόμοιες ομάδες, η ομάδα βρίσκεται σε διαρκή έρευνα. Μέσω της αναζήτησης αυτής, η ομάδα επιδιώκει να βρει μία κοινή γλώσσα επικοινωνίας συνδυάζοντας την τέχνη των κλόουν , την CommedIa dell’arte,στοιχεία από το τσίρκο και τις πολιτιστικές παραδόσεις διαφόρων περιοχών. Κατά τη διάρκεια τη περιοδείας τους, παρουσιάζουν τις δουλειές τους σε φεστιβάλ , σχολεία, θέατρα, κοινωνικά project και πλατείες και πραγματοποιούν βιωματικά σεμινάρια σχετικά με το θέατρο και το τσίρκο για παιδιά και ενήλικες σε διάφορες χώρες ανά τον κόσμο.

Μοιραστείτε το άρθρο

Εκδηλώσεις

ESPA 2014–2020