Δευτέρα, 15 Ιουλίου 2024

Τα εγκαίνια της έκθεσης  του ζωγράφου και καθηγητή του Πανεπιστημίου Πατρών, Ηλία Παπαηλιάκη με τίτλο «Ο μικρός και ο μεγάλος χρόνος» θα πραγματοποιηθούν, την Πέμπτη 11 Ιουλίου 2024 και ώρα 19:30 στο παλιό κατάστημα του Αγροτικού Συνεταιρισμού στην Κάντανο.

Οπως αναφέρει σχετικά ο Δήμος Καντάνου- Σελίνου, «η ζωγραφική του Ηλία Παπαηλιάκη διακρίνεται για το ολιγόλογο εκφραστικό της λεξιλόγιο και για την οικονομία των πλαστικών της μέσων. Με λίγες γραμμές, ελάχιστη ύλη και καθαρές χρωματικές παραθέσεις ο ζωγράφος εκφράζει  πλήθος συναισθημάτων ,εικόνων και εννοιών. Πρόκειται για μια εντελώς πρωτότυπη ζωγραφική με ξεχωριστό και διακριτό  χαρακτήρα στο πεδίο της σύγχρονης εικαστικής γλώσσας.

Για την έκθεση στην Κάντανο, που είναι και ο τόπος καταγωγής του, ο Παπαηλιάκης παρουσιάζει 17 έργα με χρώματα λαδιού σε καμβά από την πρόσφατη δημιουργία του, των ετών 2020 -2024.

Πρόκειται για έργα που αναφέρονται αφ’ ενός στις περιπέτειες ενός  ταξιδιού  και αφ’ ετέρου σε εμπειρίες του ζωγράφου από τη γενέθλια γη».

Διάρκεια έκθεσης:  12 / 07 / 2024 – 10 / 09 / 2024

Ώρες:  Καθημερινά    10.30-14.00 και 18.00-21.00

Ο ζωγράφος στο εισαγωγικό κείμενο της έκθεσης, σημειώνει: «Μου αρέσει πολύ το περίκλειστο του φυσικού τοπίου. Έμαθα να σχεδιάζω παρατηρώντας την έλλειψη φυγής προς οποιοδήποτε σημείο του ορίζοντα. Η απουσία της  θάλασσας και η   κορυφογραμμή των 360 μοιρών συνθέτουν  την ποιότητα του φυσικού χώρου που με συνιστά. Η κορυφογραμμή που όρισε τη γη από τον ουρανό είχε σαν  αποτέλεσμα το ενδιαφέρον μου να στραφεί  προς το χθόνιο, το έγκατο. Η σύνθεση του χώρου μου υπέβαλλε  το κλειστό σχήμα και την συσπείρωση προς τα μέσα, καθέτως.»

Ο Ηλίας Παπαηλιάκης , συγκαταλέγεται στους σημαντικότερους σύγχρονους Έλληνες δημιουργούς. Γεννήθηκε στην Κάντανο το 1970.

Σπούδασε ζωγραφική στην Α.Σ.Κ.Τ της Αθήνας.

Το 1999 βραβεύτηκε με το πρώτο βραβείο του Ιδρύματος Γιάννη και Ζωής Σπυροπούλου.

Εκπροσώπησε την Ελλάδα στη Μπιενάλε της Βενετίας το 2001 και το 2017 συμμετείχε στη Documenta 14.

Είναι αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών. Έχει παρουσιάσει τη δουλειά του σε 33 ατομικές και περισσότερες από 120 ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Έργα του βρίσκονται σε ιδιωτικές και δημόσιες συλλογές.

Την έκθεση συνοδεύει δίγλωσσος κατάλογος από τις εκδόσεις του Δήμου Καντάνου- Σελίνου.

Μοιραστείτε το άρθρο

Εκδηλώσεις

ESPA 2014–2020