Τετάρτη, 16 Οκτωβρίου 2024

Το Vamos! Flamenco Camp 2024 επιστρέφει για 4η χρονιά στο μαγευτικό χωριό Βάμος στην Κρήτη από τις 24 έως τις 28 Ιουλίου, παντρεύοντας την κρητική φιλοξενία και την πλούσια ιστορία του χωριού με την αυθεντική τέχνη του flamenco.

Σύμφωνα με τους διοργανωτές, το φετινό πρόγραμμα περιλαμβάνει διεθνούς φήμης καλλιτέχνες από την Ελλάδα, την Ισπανία και την Τουρκία προσφέροντας εργαστήρια χορού, τραγουδιού και ρυθμού.

Το φεστιβάλ αποτελεί συνδιοργάνωση με τον Δήμο Αποκόρωνα, την Περιφέρεια Κρήτης και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Βάμου και υπόσχεται αξέχαστες στιγμές πολιτιστικής ανταλλαγής και εμβάθυνσης στην τέχνη του flamenco, με αποκορύφωμα δύο μαγικές βραδιές χορού και μουσικής.

Μέσα σε μια εβδομάδα, οι συμμετέχοντες, έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν εργαστήρια χορού, τραγουδιού, ρυθμού, κιθάρας και ιστορίας του φλαμένκο.

Στα εργαστήρια αυτά, συμπληρώνουν και ολοκληρώνουν την εικόνα του flamenco και βοηθούν στο να κατανοήσει κανείς σε βάθος αυτήν την κουλτούρα. Παράλληλα, για όσους επιλέξουν να μείνουν στο χωριό, ενθαρρύνεται η συνύπαρξη των μαθητών, των καλλιτεχνών αλλά και του κοινού, μέσα από την παρακολούθηση των παραστάσεων χορού και μουσικής flamenco, τις εκδρομές, αλλά και την απλό μοίρασμα των καθημερινών στιγμών. Στην τελευταία παράσταση χορού, για το camp, θα παρουσιαστούν τα εργαστήρια χορού και τραγουδιού, δίνοντας έτσι την εξαιρετική ευκαιρία στους συμμετέχοντες, να παρουσιάσουν αυτό που διδάχθηκαν, με τη συνοδεία εξαιρετικών μουσικών.

Τι είναι το Φλαμένκο

Το Φλαμένκο είναι μια μορφή τραγουδιού, χορού και ενορχηστρωτικής μουσικής (κιθάρα) που συνδέεται συχνά με τους Ανδαλουσιανούς Ρομά (Τσιγγάνους) της Νότιας Ισπανίας. Το Φλαμένκο είναι η έκφραση της ψυχής της Ανδαλουσίας, μέσω του τραγουδιού (cante), της κιθάρας (toque) και του χορού (baile). Το 2010 η UNESCO πρόσθεσε αυτή τη μοναδική μορφή τέχνης στον κατάλογο της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς.

Συγκεκριμένα, στον χορό θα συμμετέχουν οι Gabriel Aragu από τη Σεβίλλη και η Θέτις Μισίου από την Αθήνα. Στην κιθάρα, θα απολαύσουμε τους Doruk Okuyucu από την Κωνσταντινούπολη και Σταύρο Πρέσση από την Αθήνα. Στο τραγούδι, η Alba Guerrero από τη Βαρκελώνη θα μας μαγέψει με τη φωνή της. Τέλος, ο ιστορικός και συγγραφέας Γιώργος Χριστοδουλάκης από το Λουξεμβούργο θα προσφέρει πολύτιμες γνώσεις για την ιστορία του φλαμένκο. Η συμμετοχή αυτών των εξαιρετικών καλλιτεχνών αναμένεται να δώσει μια ξεχωριστή διάσταση στο φεστιβάλ, αναδεικνύοντας την τέχνη του φλαμένκο και την πολιτισμική της αξία.

Τρεις περασμένες, επιτυχημένες εκδόσεις

Το Vamos! Flamenco Camp, παρουσιάστηκε για πρώτη φορά κατα τη διάρκεια της περιόδου του Covid, το 2021, σε ένα περιβάλλον, αποθαρρυντικό, για τη διοργάνωση οποιασδήποτε καλλιτεχνικής δραστηριότητας και παρόλα αυτά, κατάφερε να συγκεντρώσει τους πρώτους του μαθητές και κοινό, σε αυτό το μικρό χωριό, ερχόμενοι από χώρες όπως η Ολλανδία, η Γερμανία και η Ελλάδα. Στις επόμενες 2 εκδόσεις του, το 2022 και το 2023, προσέλκυσε πάνω από 50 άτομα στα εργαστήριά του από χώρες όπως η Νορβηγία, η Ιταλία, η Ολλανδία, το Βέλγιο και φυσικά η Ελλάδα, ενώ τις παραστάσεις παρακολούθησε κοινό από όλη την Κρήτη, που ήρθε στον Βάμο για να απολαύσει το μοναδικό αυτό θέαμα. Το Vamos! Flamenco Camp, είχε τη χαρά να φιλοξενήσει στο παρελθόν, μερικούς από τους καλύτερους καλλιτέχνες της flamenco σκηνής στην Ελλάδα και την Ευρώπη, όπως Μαρία Μανδραγού, Γιώτα Πεκλάρη, Τζέσικα Καϊμπαλή, Γεωργία Ξανθάκη, Elena la Grulla, Pastora, Canito, Κλαούντια Καραπάνου, Lucas Arango, Juan Granados και τη μοναδική Rafaela Carrasco.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ

24/7 Έναρξη φεστιβάλ

Βραδιά αφιερωμένη στον Federico García Μουσική παράσταση με την Ιωάννα Καλογεράκη και τους καλλιτέχνες φλαμενκο Alba Guerrero, Gabriel Aragú, Θέτις Μισίου.

Πολιτιστικό κέντρο Βάμου

Ώρα έναρξης 21.00

27/7 Φλαμενκο παράσταση χορού

Gabriel Aragú, Θέτις Μισίου χορός

ALBA Guerrero τραγούδι

Doruk Okuyucu, Σταύρος Πρεσσης κιθάρα

Πολιτιστικό κέντρο Τσιβαρά

Ώρα έναρξης 21.00

28/7 Φλαμενκο παράσταση χορού

Gabriel Aragú, Θέτις Μισίου χορός

ALBA Guerrero τραγούδι

Doruk Okuyucu, Σταύρος Πρεσσης κιθάρα

Πολιτιστικό κέντρο Βάμου

Ώρα έναρξης 21.00

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ

Ιδέα: Yota Baron

Παραγωγή: YB Flamenco Productions & YF Productions σε συνεργασία με τον Δήμο Αποκόρωνα, τον Πολιτιστικό Σύλλογο Βάμου και την Περιφέρεια Κρήτης

Συμμετέχοντες καλλιτέχνες: Χορός / Gabriel Aragu,Θέτις Μισίου, Κιθάρα / Doruk Okuyucu, Σταυρίς Πρέσσης , Τραγούδι / Alba Guerrero, Ιστορία / Γιώργος Χριστοδουλάκης

Δείτε ΕΔΩ περισσότερα

Δείτε ΕΔΩ πληροφορίες για τα εργαστήρια

Yota Baron

Η Yota Baron (Ελλάδα) ενθουσιάστηκε από το φλαμένκο ως νεαρή, κατά τις διακοπές της στη Γρανάδα. Από εκεί, επιστρέφοντας στην Ελλάδα, έμαθε να χορεύει flamenco, στην Αθήνα και έπειτα έγινε επαγγελματίας τραγουδίστρια φλαμένκο – και δασκάλα – ακολουθώντας τον παραδοσιακό τρόπο επαγγελματικής ανάπτυξης: Με την ακοή και συνεργαζόμενη με μεγάλους τραγουδιστές του φλαμένκο.

Από το 2007 διοργανώνει φλαμένκο παραστάσεις χορού, συναυλίες και φεστιβάλ στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Συχνά συνεργάζεται με κορυφαίους επαγγελματίες και συμμετέχοντες από όλο τον κόσμο.

Οι Καλλιτέχνες

Gabriel Aragu

Νικητής στη Μαδρίτη, του Βραβείου Madroño 2022, στην κατηγορία Χορού, που απονέμεται σε νέους δημιουργούς. Στα 31 του χρόνια, έχει ανεβάσει δεκαπέντε παραστάσεις. Οι πιο πρόσφατες είναι το “[des]Hágase la Luz” [2022], που βραβεύτηκε ως Καλύτερη Παράσταση Χορού 2022 από το Escenarios de Sevilla, και το “Cuando Todo Empuja” [2021]. Το 2019 δημιούργησε την μικρή παράσταση Serendipia, που βραβεύτηκε στο Certamen Flamenco της Μαδρίτης. Το 2018 συνίδρυσε την εταιρεία έρευνας Φυσικού Θεάτρου και Χορού Mimenko.

Θέτις Μισίου

Γεννήθηκε στην Αθήνα και σε ηλικία 14 ετών άρχισε να ενδιαφέρεται για το φλαμένκο. Στα 18, πέρασε έναν χρόνο στη Σεβίλλη, παίρνοντας μαθήματα με τους Torombo, Farruca και Pilar la Faraona. Κατά την επιστροφή της στην Αθήνα, ενώ σπούδαζε Θέατρο στη Φιλοσοφική Σχολή, παρακολούθησε σεμινάρια με τους Juan de Juan, Marco Jimenez, Farruco, Luisa Chicano, μεταξύ άλλων. Άρχισε να εμφανίζεται στα 22 της. Από το 2009 μένει μόνιμα στη Σεβίλλη, παίρνοντας μαθήματα με τους Juan de los Reyes, Alicia Márquez, Andrés Peña, Rafael Campallo, Adela Campallo, Saray de los Reyes, Pili Ortega, Αγκέλα Γκαμπαλντόν. Από το 2010, είναι μαθήτρια με πιο σύγχρονους χορευτές και χορογράφους όπως οι Andrés Marín, Úrsula López και Ana Morales. Τον τελευταίο χρόνο παρακολουθεί μαθήματα τραγουδιού με τους Jose de la Tomasa, Enrique Soto, Rocío Márquez, Eva la Lebri. Χορεύει επαγγελματικά σε διάφορα tablaos στη Σεβίλλη και την Αθήνα και διδάσκει ομαδικά και ατομικά μαθήματα.

Alba Guerrero

Γεννημένη στην Huelva,είναι μια εξέχουσα τραγουδίστρια φλαμένκο, συνθέτρια, ερευνήτρια  και εκπαιδεύτρια με πάνω από δύο δεκαετίες στον τομέα. Εκπαιδεύτηκε από μεγάλους καλλιτέχνες και αποφοίτησε από την Escuela Superior de Música de Cataluña (ESMUC). Έχει συνεργαστεί με διάφορους καλλιτέχνες και συγκροτήματα, ενώ παράλληλα έχει αναπτύξει σημαντική δραστηριότητα στον τομέα της έρευνας και της διδασκαλίας. Με την προσφορά της σε μαθήματα και εργαστήρια, συμβάλλει στην προώθηση του φλαμένκο παγκοσμίως, ενώ η πολυσύνθετη καριέρα της και το πάθος της την καθιστούν σημαντική φιγούρα στο σύγχρονο φλαμένκο.

Doruk Okuyucu

Ο Doruk Okuyucu ξεκίνησε τη μουσική του πορεία στη σχολή Küleli, παίζοντας κιθάρα και τρομπέτα. Σπούδασε κιθάρα φλαμένκο στην Πέρα και το 2004 έλαβε υποτροφία για σπουδές στο Amor de Dios στην Ισπανία. Συνεργάστηκε με κορυφαίους καλλιτέχνες και κέρδισε το δεύτερο βραβείο στον Διαγωνισμό Κιθάρας Φλαμένκο “Niño Ricardo”.

Σταυρίς Πρέσσης

Γεννημένος στην Πελοπόννησο, αφοσιώθηκε στο φλαμένκο μετά τη μετακόμισή του στη  Σεβίλλη. Με 15 χρόνια παρουσίας εκεί, εμπλούτισε την τεχνική του και συνόδευσε κορυφαίους καλλιτέχνες. Συνδυάζει την ελληνική και ισπανική μουσική κληρονομιά, διατηρώντας την αφοσίωσή του στην τέχνη και τη μουσική εξέλιξη.

Γιώργος Χριστοδουλάκης

Γεννήθηκε στην Ελλάδα. Σπούδασε ξένες γλώσσες και μετάφραση. Κατά τη διάρκεια των σπουδών του, ζούσε στη Γρανάδα για να βελτιώσει τις δεξιότητές του στα ισπανικά και να κατανοήσει καλύτερα το φλαμένκο. Το 2021, εκδόθηκε το πρώτο του βιβλίο, μια μετάφραση της συλλογής ποιημάτων του Φ. Γ. Λόρκα, “Poema del Cante Jondo”. Σήμερα, ζει στο Λουξεμβούργο και εργάζεται ως αναγνώστης διορθώσεων στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μιλά αγγλικά, γαλλικά, ισπανικά και γερμανικά.

Το cultureinchania.gr είναι χορηγός επικοινωνίας

Μοιραστείτε το άρθρο

Εκδηλώσεις

ESPA 2014–2020