Πέμπτη, 13 Ιουνίου 2024

Το ντοκιμαντέρ μικρού μήκους, Ashes, του Γιάννη Μαθιουδάκη που εκπροσώπησε το Πανεπιστήμιο Κρήτης στα «Φοιτητιβίσματα 2024» της Τηλεόρασης της Βουλής, είναι πλέον διαθέσιμο για όλους στο YouTube. 

Στη δεκαπεντάλεπτη ταινία μιλά η Ηλιάνα Μαλίχιν μιλά για τις Μέλαμπες, το ξεκίνημά της στο χωριό και όσα έζησαν οι κάτοικοί του, τόσο τις ώρες της μανιώδους πυρκαγιάς, όσο και τις ώρες που ακολούθησαν, στον απολογισμό των καταστροφών.

Η ταινία είναι πλέον διαθέσιμη ελεύθερα στο YouTube με ελληνικούς και αγγλικούς υπότιτλους.

Η ταινία προβλήθηκε για πρώτη φορά στην Τηλεόραση της Βουλής την προηγούμενη Κυριακή και σε επανάληψη το περασμένο Σάββατο, καθώς εντάσσεται στη σειρά φοιτητικών δεκαπεντάλεπτων ντοκιμαντέρ Φοιτητιβίσματα 2024, παραγωγής του διαπανεπιστημιακού προγράμματος, ΔΙΑΠΛΑΣΙΣ της Βουλής των Ελλήνων. Στο πρόγραμμα για το 2023 συμμετείχαν 54 φοιτητές από 18 Πανεπιστήμια της Ελλάδας, με τον σκηνοθέτη του Ashes, Γιάννη Μαθιουδάκη, φοιτητή του Τομέα Θεατρικών, Κινηματογραφικών και Μουσικών Σπυυδών του τμ. Φιλολογίας, να εκπροσωπεί το Πανεπιστήμιο Κρήτης.

Το πρόγραμμα τελεί υπό την Αιγίδα της Συνόδου των Πρυτάνεων των ελληνικών Πανεπιστημίων.

«Τον Ιούλιο του 2022 μεγάλες πυρκαγιές πλήττουν το νότιο Ρέθυμνο. Αξίζει να σημειωθεί ότι σε διάστημα 4 ημερών καταστράφηκε το 90% των παλαιών προ-φυλλοξηρικών αμπελώνων των Μελάμπων, ιστορικοί ελαιώνες αιώνων, ενώ η φωτιά είχε και ανυπολόγιστες ζημιές σε οικονομικό και ψυχολογικό επίπεδο για τους ντόπιους, που είδαν γι’ άλλη μια φορά τις περιουσίες τους να καταστρέφονται.

Η φύση, όμως, αναγεννιέται. Κι αν την αγαπήσεις, θα καρπίσει ξανά…»

Μοιραστείτε το άρθρο

Εκδηλώσεις

ESPA 2014–2020