Δευτέρα, 20 Μαΐου 2024

Τη συμμετοχή της στη δράση του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού «Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές» με την πραγματοποίηση δύο ξεναγήσεων, το Σάββατο 27 και την Κυριακή 28 Μαΐου 2023, ανακοίνωσε η Εφορεία Αρχαιοτήτων Χανίων.

Οπως σημειώνει σχετικά,  η συμμετοχή στις δράσεις είναι δωρεάν, ωστόσο, οι συμμετέχοντες θα μετακινηθούν στον χώρο της ξενάγησης με ίδια μέσα.

Για την καλύτερη οργάνωση των δράσεων είναι απαραίτητη η κράτηση θέσης στο 6952011175 (καθημερινές από 10:00 έως 14:00)

Σε περίπτωση έντονης βροχόπτωσης οι δράσεις δε θα πραγματοποιηθούν.

Πρόγραμμα

Σάββατο, 27 Μαΐου 2023 | Ξενάγηση στον Ναό Σωτήρα Χριστού (Μεσκλά Χανίων)

Ώρα 10:30

Γνωριμία με την ιστορία και την παράδοση του χωριού Μεσκλά (Π.Ε. Χανίων-Δήμος Πλατανιά, περ. 25km από τα Χανιά) και ξενάγηση στον Ναό του Σωτήρα Χριστού από τον αρχαιολόγο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Χανίων, Φαντάκη Ιωάννη.

Ο ναός του Σωτήρα Χριστού κτίστηκε κατά το α΄ μισό του 13ου αιώνα και φέρει πλούσιο τοιχογραφικό διάκοσμο. Οι τοιχογραφίες ιστορήθηκαν μεταξύ των μέσων του 13ου και του β΄ μισού του 14ου αιώνα από ικανούς ζωγράφους, μεταξύ των οποίων είναι ο Θεόδωρος-Δανιήλ Βενέρης, και ο ανιψιός του Μιχαήλ.

Μετά το τέλος της ξενάγησης προτείνεται, όποιος επιθυμεί, να διασχίσει το παρακείμενο φαράγγι της Σαρακήνας, το οποίο προσφέρεται για μια όμορφη εκδρομή μέσα στη φύση.

Χώρος: Ι.Ν. Σωτήρα Χριστού στο χωριό Μεσκλά

Διάρκεια ξενάγησης: 60 λεπτά

Σημείο συνάντησης: Δημοτικό Σχολείο Μεσκλών

Ελεύθερη συμμετοχή-απαραίτητη η κράτηση θέσης

Κυριακή, 28 Μαΐου 2023 | Ξενάγηση στον αρχαιολογικό χώρο Πολυρρήνιας

Ώρα 11:00

Ξενάγηση-γνωριμία με τον οικισμό και τον αρχαιολογικό χώρο της Πολυρρήνιας. Βρίσκεται 7km νότια της Κισάμου, σε λόφο που δεσπόζει στο ΒΔ τμήμα του νομού Χανίων. Η ξενάγηση θα πραγματοποιηθεί από τον αρχαιολόγο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Χανίων, κο.Πατεράκη Νεκτάριο.

Η Πολυρρήνια, ως ανεξάρτητη πόλις-κράτος, άκμασε κατά την ελληνιστική περίοδο μέχρι και τα πρώτα χρόνια της ρωμαϊκής κατάκτησης.

Μετά το τέλος της ξενάγησης προτείνεται, όποιος επιθυμεί, να επισκεφτεί (να διασχίσει ή να προχωρήσει λίγο μετά τη βόρεια είσοδο, όπου σώζεται πέτρινο γεφύρι της ενετοκρατίας) το Σηρικαριανό φαράγγι.

Χώρος: Αρχαιολογικός χώρος Πολυρρήνιας

Διάρκεια ηξενάγησης: 60 λεπτά

Σημείο συνάντησης: Στην πλατεία της Πολυρρήνιας

Ελεύθερη συμμετοχή-απαραίτητη η κράτηση θέσης

Μοιραστείτε το άρθρο

Εκδηλώσεις

ESPA 2014–2020