Πέμπτη, 8 Ιουνίου 2023

Μουσική εκδήλωση με αφιέρωμα στα «Θούρια του Παύλου Βλαστού» συνδιοργανώνουν το Σάββατο, 25 Μαρτίου και ώρα 19:00, η Μητρόπολη Κισάμου και Σελίνου, ο Δήμος Κισάμου, ο Δήμος Πλατανιά και η Ορθόδοξος Ακαδημία Κρήτης (ΟΑΚ), με ένα πλούσιο πρόγραμμα που θα παρουσιάσει η χορωδία παραδοσιακής μουσικής του Ωδείου της Μητρόπολης Κισάμου και Σελίνου, υπό τη διεύθυνση του Γεωργίου Χαχλάκη.

Η εκδήλωση αφορά τραγούδια που κατέγραψε ή συνέθεσε ο Παύλος Βλαστός, ένας Ρεθύμνιος λόγιος και μουσικούς, ο οποίος διέσωσε όλες τις παραδόσεις από θούριους για να εμπνεύσει στο λαό μας και να τον ξεσηκωθεί ενάντια στον τούρκικο ζυγό.

Θεωρείται ο πρώτος κρητικός λαογράφος, ο οποίος κατέγραψε, εκτός από τα δημοτικά, και άλλα τραγούδια και όσα τραγούδια είχαν υιοθετηθεί από τον κρητικό λαό αν και δεν ήταν λαϊκά δημιουργήματα. Ο Παύλος Βλαστός είχε μαθητεύσει κοντά στον σπουδαίο δάσκαλο της βυζαντινής μουσικής Κωνσταντίνο Ψαρουδάκη και τελειοποίησε τις μουσικές του γνώσεις στην Κωνσταντινούπολη. Υπήρξε διδάσκαλος και μέγας ιεροψάλτης στο Ηράκλειο και από την Επανάσταση του 1866 και εξής συμμετείχε σε στρατιωτικές οργανώσεις, οι οποίες βοηθούσαν τους αγωνιστές με την αποστολή πολεμοφοδίων και ασχολούνταν με την περίθαλψη προσφύγων.

Το χρονικό της Επανάστασης θα παρουσιάσει ο Ιωάννης Σκαλίδης, διδάσκων στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κρήτης, ενώ Ριζίτικα της Επανάστασης θα  αποδώσει ο Σύλλογος Ριζιτών Κισάμου «Η Κίσαμος».

Την εκδήλωση θα πλαισιώσουν οι μουσικοί Δημήτρης Κολλίντζας (Κανονάκι), Ηλίας Βλαμάκης (Λύρα), Άρης Ζουριδάκης (Λαούτο), Γιώργος Γεωργιλάς (Κρουστά), ενώ θα συντονίσει ο Δρ Κωνσταντίνος Β. Ζορμπάς, Γενικός Διευθυντής της ΟΑΚ.

Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Επίσκεψη στην ΟΑΚ

Τις εγκαταστάσεις της ΟΑΚ επισκέφθηκαν το Σάββατο 18 Μαρτίου 2023 και ξεναγήθηκαν από τον επιστημονικό συνεργάτη του Ιδρύματος Ιωάννη Μουντογιαννάκη, 20 μέλη από τον Εκπολιτιστικό Καλλιτεχνικό Αθλητικό Όμιλο Κέρκυρας «Ε.Κ.Α.Ο.Κ. Λαοδάμας», οι οποίοι ενημερώθηκαν μέσω οπτικοακουστικού υλικού για την ζωή και το έργο της ΟΑΚ.

Σάββατο στη Βιβλιοθήκη

Το Σάββατο 18 Μαρτίου 2023, επισκέφθηκαν την ΟΑΚ, οι μικροί φίλοι του Ιδρύματος, για να συμμετάσχουν στην εκπαιδευτική δράση της Βιβλιοθήκης «Το Φως», με γενικό τίτλο: «Σάββατο στη Βιβλιοθήκη της ΟΑΚ».

Οι μικροί αναγνώστες, άκουσαν από τον Επιστημονικό Συνεργάτη και Βιβλιοθηκονόμο της ΟΑΚ, Ιωάννη Μουντογιαννάκη, τα γεγονότα της ιστορίας της Ελληνικής Επανάστασης, δοσμένη χρονολογικά από το 1821 έως την ίδρυση του πρώτου Ελληνικού Κράτους το 1830, μέσα από το παιδικό βιβλίο του Φίλιππου Μανδηλαρά, με τίτλο: «………..», ενώ ακολούθησε και εικαστική δράση. Πρόκειται για ένα μικρό βιβλίο με μεγάλα νοήματα, με κείμενα απλά και με εικόνες, που αποστηθίζονται εύκολα από τα παιδιά.

Τέλος, οι μικροί φίλοι του Ιδρύματος, ανανέωσαν τη συνάντησή τους για τις 1 Απριλίου όπου με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου και καθώς πλησιάζουν οι μέρες του Πάσχα, θα ακούσουν το βιβλίο της Άννα Ιακώβου, με τίτλο: «Αυγό για γίγαντες».

Ο Βαγγέλης Κακατσάκης στη Λέσχη Φιλαναγνωσίας

Το Σάββατο 18 Μαρτίου 2023, πραγματοποιήθηκε μια ακόμη συνάντηση των μελών της Λέσχης Φιλαναγνωσίας στη Βιβλιοθήκη «Το Φως», με θέμα: «Έλληνες πεζογράφοι με φόντο την Κρήτη». Σε αυτήν τη συνάντηση, και με αφορμή την Παγκόσμια ημέρα Αφήγησης, τα μέλη της Λέσχης υποδέχτηκαν τον δάσκαλο και λογοτέχνη Βαγγέλη Κακατσάκη, με τον οποίο συζήτησαν την συλλογή διηγημάτων του, με τίτλο: «Πότες θα κάμει ξεστεριά..». Το βιβλίο, πραγματεύεται τους αγώνες για την ελευθερία και την δικαιοσύνη της Νήσου.

Υπεύθυνοι της Λέσχης Φιλαναγνωσίας: Μουντογιαννάκης Γιάννης, βιβλιοθηκονόμος της ΟΑΚ και Χουρδάκη Ανδρομάχη, φιλόλογος – συγγραφέας.

Μοιραστείτε το άρθρο

Εκδηλώσεις

ESPA 2014–2020