Πέμπτη, 13 Ιουνίου 2024

Την παρουσίαση του βιβλίου «Μενέλαος Ι. Ξυλούρης 1914-1991», συνδιοργανώνουν, την Παρασκευή 8 Ιουλίου και ώρα 21.00 στην Πύλη Βηθλεέμ, στο Ηράκλειο, η Περιφέρεια Κρήτης και ο Δήμος Ηρακλείου.

Το βιβλίο αποτελεί κοινή εργασία του επίκουρου καθηγητή στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο Μανόλη Γ. Δρακάκη και της φιλολόγου Ευαγγελίας Ι. Τακάκη, και συνιστά την πρώτη προσέγγιση στο βίο και την πολιτεία του Μενέλαου Ι. Ξυλούρη.

Αναδεικνύει την δράση του Μ.Ι. Ξυλούρη από τον Κρουσώνα, στους αγώνες υπέρ της ελευθερίας και της δημοκρατίας, ως συναρχηγού της αντιστασιακής «Ομάδας Σατανά» κατά τη διάρκεια της Κατοχής, αγωνιστή μετέπειτα, ενάντια στη Δικτατορία των συνταγματαρχών, και τέλος, ως εκλεγόμενου Βουλευτή Ηρακλείου επί μια εικοσαετία στις τάξεις της κεντρώας παράταξης.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν:

Νίκος Καραπιδάκης καθηγητής Ιστορίας του Ιονίου Πανεπιστημίου,  Αριστέα Πλεύρη, αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Εθελοντισμού και Μνημείων Δήμου Ηρακλείου,  Μιχάλης Παπαδάκης, συνεργάτης της Βικελαίας Δημοτικής Βιβλιοθήκης υπεύθυνος των γερμανικών αρχείων Freiburg.

Συντονιστής στην παρουσίαση θα είναι ο δημοσιογράφος Γιώργος Παπαδάκης.

Μοιραστείτε το άρθρο

Εκδηλώσεις

ESPA 2014–2020