Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Ο Δήμος Σφακίων, με  την υποστήριξη της Περιφέρειας Κρήτης, σε συνεργασία με το Εργαστήριο Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας (Καλαμάτας) του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, το Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Κρήτης και το Διαπολιτισμικό Ευρωμεσογειακό Κέντρο UNESCO, διοργανώνει συνέδριο, με θέμα «Τα Σφακιά και η ευρύτερη περιοχή τους κατά την Επανάσταση του 1821: τόπος και άνθρωποι».

Σκοπός του συνεδρίου είναι να εξεταστούν τα Σφακιά και η ευρύτερη περιοχή τους την περίοδο της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, ο ρόλος τους στον Αγώνα τη συγκεκριμένη ιστορική εποχή, καθώς και προσωπικότητες από τα Σφακιά ή Σφακιανής καταγωγής που συμμετείχαν στους επαναστατικούς αγώνες εντός και εκτός Κρήτης. Στο πλαίσιο μίας διεπιστημονικής προσέγγισης της Ιστορίας θα δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα στη σύνδεση της Ιστορίας με τη Γεωγραφία,  και γενικά του χώρου με τους ανθρώπους του, καθώς και στη σχέση της ιστορίας του τόπου με τη Λογοτεχνία, την Κοινωνία, την Οικονομία και άλλες πτυχές της καθημερινής ζωής. Ιδιαίτερη χρήσιμη στη δημιουργία μίας σφαιρικής, κατά το δυνατόν, προσέγγισης του θέματος του συνεδρίου μπορεί να αποδειχθεί και η μελέτη των οθωμανικών πηγών.

Πρόγραμμα Συνεδρίου

Πνευματικό Κέντρο Χανίων, Σάββατο, 2 Ιουλίου 2022

Πρωινή συνεδρία 

Προεδρείο: Ζαχαρένια Σημανδηράκη

Έναρξη 10.00

           10.00-11.00: Χαιρετισμοί

  • 11.00-11.20: Θανάσης Χρήστου, «Τα Σφακιά στην Επανάσταση του 1821: Αφετηρίες, πρωτολάτες και προτάγματα μιας θανάσιμης σύγκρουσης» 
  • 11.20-11.40: Εμμανουήλ Χαλκιαδάκης, «Φιλικοί και κληρικοί στα Σφακιά κατά την Επανάσταση του 1821: κοινά χαρακτηριστικά και διαφορετικές στρατηγικές στο πλαίσιο του Ελληνικού Αγώνα της Aνεξαρτησίας»
  • 11.40-12.00: Διάλειμμα
  • 12.00-12.20: Ιάκωβος Μιχαηλίδης, «Τα σχέδια της Φιλικής Εταιρείας και η Επανάσταση στην Κρήτη»
  • 12.20-12.40: Ιωάννης Κριαράς, «Χατζή Ανδρέας Κριαράς: o άνδρας πίσω από τη σημαία της Επανάστασης του 1821» 
  • 12.40-13.00: Γιάννης Σπυρόπουλος, «Τα Σφακιά στις παραμονές του 1821: η οπτική των οθωμανικών πηγών» 

            13.00-13.30: Ερωτήσεις –  συζήτηση

Απογευματινή συνεδρία

Προεδρείο: Θανάσης Χρήστου

Προσέλευση:  17.30

  • 18.00-18.20: Μανώλης Ανδρουλιδάκης, «Η  πολυσημία του όρου ‘Σφακιανός’  στην ιστορική παράδοση» 
  • 18.20-18.40: Ανδρέας Λενακάκης, «Τα σφακιανά ή ριζίτικα τραγούδια»
  • 18.40-19.00: Ζαχαρένια Σημανδηράκη, «Η Παναγία Θυμιανή του Αγώνα κι ένας Κώδικας της Μονής»

            19.00-19.20: Διάλειμμα

  • 19.20-19.40: Γιώργος Καλογεράκης, «Τα αδέλφια Αναγνώστης, Πέτρος και Ανδρέας Μανουσέλης από τον Καλλικράτη Σφακίων στην Επανάσταση του 1821 και ο θάνατος του Αλή Γλυμιδάκη»
  • 19.40-20.00: Εμμανουήλ Μακράκης, «Ο ρόλος των Σφακίων στις επαναστάσεις των Κρητών για την αποτίναξη του οθωμανικού ζυγού μέσα από το νέο σχολικό εγχειρίδιο  Ιστορίας της Κρήτης» 
  • 20.00-20.30: Στρογγυλή τράπεζα – Συζήτηση – Συμπεράσματα

            Συντονισμός: Εμμανουήλ Χαλκιαδάκης

Σφακιά, 3 Ιουλίου 2022

10.00: αναχώρηση

Μετάβαση – περιήγηση των εισηγητών στην περιοχή των Σφακίων, στον χώρο της Παναγίας της Θυμιανής, από όπου ξεκίνησε η Επανάσταση του 1821 στην Κρήτη – Λήξη Συνεδρίου

Εισηγητές

Θανάσης Χρήστου, καθηγητής Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών

Ιάκωβος Μιχαηλίδης, καθηγητής Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Τμήμα Ιστορίας – Αρχαιολογίας

Γιάννης Σπυρόπουλος, διδάκτωρ Οθωμανικής Ιστορίας Πανεπιστημίου Κρήτης, ερευνητής Β΄,  Ινστιτούτο Μεσογειακών Σπουδών, Τομέας Οθωμανικής Ιστορίας.

Μανώλης Ανδρουλιδάκης, διδάκτωρ Φιλολογίας Ε.Κ.Π.Α., Διδάσκων (Ε.ΔΙ.Π.) στην Πατριαρχική Ανώτατη Εκκλησιαστική Ακαδημία Κρήτης

Ζαχαρένια Σημανδηράκη, Ειδική Συνεργάτις των Γενικών Αρχείων του Κράτους, Μέλος Δ. Σ. του Διαπολιτισμικού Ευρωμεσογειακού Κέντρου UNESCO – Πρόεδρος Τομέα Υλικής και Άυλης Πολιτισμικής Κληρονομιάς

Ανδρέας Λενακάκης, διδάκτωρ Λαογραφίας Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, φιλόλογος καθηγητής Δ.Ε.

Εμμανουήλ Μακράκης, διδάκτωρ Ιστορίας Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, δ/ντής Δ/νσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λασιθίου

Γιώργος Καλογεράκης, διδάκτωρ Ιστορίας Πανεπιστημίου Ιωαννίνων,  δ/ντής του Δημοτικού Σχολείου Θραψανού

Ιωάννης Κριαράς, ιατρός, διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Ζυρίχης, πρώην πρόεδρος των απανταχού Σφακιανών

Εμμανουήλ Χαλκιαδάκης, διδάκτωρ Ιστορίας Α.Π.Θ., διδάσκων (Ε.ΔΙ.Π.) στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, Π.Τ.Δ.Ε., επιστημονικός συνεργάτης, C.H.S., Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, επισκέπτης καθηγητής, I.O.C.S., Κέιμπριτζ.

Τιμητική Επιτροπή

Μητροπολίτης Λάμπης, Συβρίτου και Σφακίων Ειρηναίος

Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης

Αντιπεριφερειάρχης Χανίων Νικόλαος Καλογερής

Ένωση Σφακιανών Χανίων

Οργανωτική Επιτροπή

Πρόεδρος: Μανούσος Χιωτάκης, δήμαρχος Σφακίων

Μέλη:

Ζαχαρένια Σημανδηράκη

Εμμανουήλ Χαλκιαδάκης

Αντώνης Μελιδονιώτης

Αφροδίτη Σφηνιά

Καλλιόπη Μπολιώτη

Επιστημονική Επιτροπή

Πρόεδρος: Θανάσης Χρήστου, καθηγητής Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών

Μέλη:

Ιάκωβος Μιχαηλίδης, καθηγητής Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Τμήμα Ιστορίας – Αρχαιολογίας.

Αντώνης Χουρδάκης, καθηγητής Ιστορίας της Παιδείας και Διδακτικής της Ιστορίας, Πανεπιστήμιο Κρήτης, Π.Τ.Δ.Ε.

Αντώνης Σμυρναίος, αναπληρωτής καθηγητής Νεοελληνικής Ιστορίας και Διδακτικής της Ιστορίας, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Π.Τ.Δ.Ε.

Νικόλαος Αναστασόπουλος, επίκουρος καθηγητής Νεότερης και Σύγχρονης Ελληνικής Ιστορίας, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, Τμήμα Ιστορίας – Αρχαιολογίας.

Ζαχαρένια Σημανδηράκη, ειδική συνεργάτις των Γενικών Αρχείων του Κράτους, Μέλος Δ. Σ. του Διαπολιτισμικού Ευρωμεσογειακού Κέντρου UNESCO – πρόεδρος Τομέα Υλικής και Άυλης Πολιτισμικής Κληρονομιάς.

Εμμανουήλ Χαλκιαδάκης, διδάσκων (Ε.ΔΙ.Π.) στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, Π.Τ.Δ.Ε., επιστημονικός συνεργάτης, C.H.S., Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, επισκέπτης καθηγητής,  I.O.C.S. Κέιμπριτζ.

Μοιραστείτε το άρθρο

Εκδηλώσεις

ESPA 2014–2020