Πέμπτη, 30 Μαΐου 2024

Σημαντικές εκδηλώσεις κορυφαίων καλλιτεχνικών – μουσικών φορέων, δημιουργών και ερμηνευτών συμπεριλαμβάνονται στο πρόγραμμα του 2ου Φεστιβάλ της Περιφέρειας Κρήτης, το οποίο ανακοινώθηκε σήμερα στο κεντρικό κτήριο της Περιφέρειας, στην πλατεία Ελευθερίας, στο Ηράκλειο.

Το moto του 2ου Φεστιβάλ Κρήτης, που είναι αφιερωμένο στην «Ειρήνη», τιτλοφορείται «Η Μουσική ενώνει ανθρώπους, λαούς, πολιτισμούς» και οι εκδηλώσεις θα γίνουν σε αρχαιολογικούς χώρους, ιστορικούς τόπους και μνημεία σε ολόκληρη την Κρήτη.

Η παρουσίαση του προγράμματος του Φεστιβάλ έγινε από τον εντεταλμένο σύμβουλο Τέχνης και Σύγχρονου Πολιτισμού της Περιφέρειας Κρήτης Ευάγγελο Ζάχαρη με τη συμμετοχή της Κατερίνας Δερμιτζάκη, εκπροσώπου της αναπληρώτριας προϊσταμένης της Διεύθυνσης Πολιτισμού – Αθλητισμού Εμμανουέλας Γερογιαννάκη και της Ιωάννας Γιάνναρη, υπεύθυνης σχεδιασμού – συντονισμού και επιμέλειας του Φεστιβάλ Κρήτης.

Το Φεστιβάλ, όπως ανακοινώθηκε, πέρα από τη μουσική, τις συναυλίες και το θέατρο, στο πρόγραμμά του περιλαμβάνει επίσης μια πρωτότυπη έκθεση – εικονογραφία Νεομαρτύρων Αγίων – με τοπικές παραδοσιακές φορεσιές (βρακοφόροι οι Κρητικοί νεομάρτυρες, με φουστανέλες οι νεομάρτυρες από την υπόλοιπη Ελλάδα) μια έκθεση σε συνεργασία με το Επικοινωνιακό Μορφωτικό Ίδρυμα της Αρχιεπισκοπής Κρήτης στο Μουσείο Χριστιανικής Τέχνης «Αγία Αικατερίνη Σιναϊτών.

Το εμβληματικό σείστρο και το μήνυμα για την Ειρήνη 

Επίσης στη διάρκεια της παρουσίασης του Φεστιβάλ σήμερα στην Περιφέρεια έγινε και η παρουσίαση των καλαίσθητων εκδόσεων του ενημερωτικού προγράμματος των εκδηλώσεων αλλά και του πληροφοριακού υλικού με τους συντελεστές και την ιστορικότητα των αρχαιολογικών χώρων, μνημείων, που θα υλοποιηθούν οι εκδηλώσεις. Στις εκδόσεις αποτυπώνονται η παράσταση του εμβληματικού σείστρου του Μινωικού μουσικού οργάνου με το περιστέρι της «Ειρήνης» με το moto «Η Μουσική ενώνει ανθρώπους, λαούς, πολιτισμούς».

Το πρόγραμμα εκδηλώσεων

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων που ανακοινώθηκε σήμερα καταχωρείται παρακάτω, ενώ αναλυτικά στοιχεία για τις εκδηλώσεις, για τα καλλιτεχνικά σχήματα αλλά και για την ιστορικότητα του τόπου υλοποίησης τους υπάρχουν σε ελληνική, αγγλική και γερμανική γλώσσα στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας Κρήτης: https://www.crete.gov.gr/category/enimerosi/actions/politismos/festival/  

8 Ιουλίου 2022, αρχαιολογικός χώρος  Κνωσού – Μινωικό Ανάκτορο, «Η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών στο Φεστιβάλ Κρήτης».

9 Ιουλίου 2022, αρχαιολογικός χώρος Κνωσού, «Η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών στο Φεστιβάλ Κρήτης».

10 Ιουλίου 2022, Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων, «Η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών στο Φεστιβάλ Κρήτης».

12 Ιουλίου 2022, Ενετικά τείχη Ηρακλείου, κηποθέατρο «Μάνος Χατζιδάκις», «Γέρμα – el cuerpo muerto», θεατρικός μονόλογος.

14 Ιουλίου 2022, Ενετικό Φρούριο Φιρκά, Χανιά, συναυλία με τη Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Κρήτης και το σύνολο Young wind Masters από το Μουσικό Πανεπιστήμιο της Βιέννης.

15  Ιουλίου 2022, Ενετικό Κάστρο Φορτέτσα, Ρέθυμνο, συναυλία με τη Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Κρήτης και το σύνολο Young wind Masters από το Μουσικό Πανεπιστήμιο της Βιέννης.

17 Ιουλίου 2022, Παλαιό Δημοτικό Σχολείο Αρχανών, συναυλία με τη Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Κρήτης και το σύνολο Young wind Masters από το Μουσικό Πανεπιστήμιο της Βιέννης.

19 Ιουλίου 2022, Μονή «Παναγίας Κεράς» στην Κριτσά, συναυλία με τη Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Κρήτης και το σύνολο Young wind Masters από το Μουσικό Πανεπιστήμιο της Βιέννης.

22 Ιουλίου 2022, Αρχαιολογικό Μουσείο της Ελεύθερνας, «Τραγουδώντας την ποίηση στην Ελεύθερνα» με τη Μ. Φαραντούρη, τον Δ. Καταλεφό. Μαζί τους ο Βασίλης Γισδάκης.

29 Ιουλίου 2022, Μ. Παναγίας Γκουβερνιώτισσας, συναυλία με τίτλο «Τα τραγούδια τα Σμυρναϊκά», με τον Παντελή Θαλασσινό & την «Ορχήστρα Ρυθμός».

12 Αυγούστου 2022, αρχαιολογικός χώρος Μαλίων, Μινωικό Ανάκτορο, «Αφιέρωμα στον Ιάκωβο Καμπανέλλη» με τον Κ. Μακεδόνα και τη Χορωδία Μαλίων.

13 Αυγούστου 2022, Ενετικά τείχη Ηρακλείου, κηποθέατρο «Μ. Χατζιδάκις», «οι Γάμοι του Φίγκαρο» του W.A. Mozart, από το Λυρικό Θέατρο Κρήτης.

14 Αυγούστου 2022, Ενετικό Φρούριο Καζάρμα στη Σητεία, «οι Γάμοι του Φίγκαρο» του W.A. Mozart, από το Λυρικό Θέατρο Κρήτης.

21 Αυγούστου 2022, στο Φρούριο Κουλέ, στην Άπτερα Χανίων, συναυλία με τίτλο «Λιθάρια στον χρόνο με την Ιωάννα Φόρτη».

27 Αυγούστου 2022, στο Παλαιό Δημοτικό Σχολείο Αρχανών, συναυλία με τίτλο «Δυο πιάνα σε ρυθμούς τζαζ»,  με το διεθνώς αναγνωρισμένο piano duo Antithesis Δ. Καρύδης & Π. Μόσχος.

1 Σεπτεμβρίου 2022, αρχαιολογικός χώρος Απτέρας Χανίων, συναυλία με τίτλο: «Σας αρέσει ο Μπραμς…».

19 Σεπτεμβρίου – Αρχές Δεκεμβρίου 2022, έκθεση με εικονογραφίες νεομαρτύρων σε συνεργασία με το Επικοινωνιακό Μορφωτικό Ίδρυμα της Αρχιεπισκοπής Κρήτης στο Μουσείο Χριστιανικής Τέχνης «Αγία Αικατερίνη Σιναϊτών.

Μοιραστείτε το άρθρο

Εκδηλώσεις

ESPA 2014–2020