Τετάρτη, 24 Απριλίου 2024

O Δήμος Χανίων, σε συνεργασία με το Εργαστήρι Μουσικής του Τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και την Περιφέρεια Κρήτης – Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, διοργανώνουν εκδήλωση με θέμα «Η Τέχνη του Ρυθμού αγκαλιάζει τις ευάλωτες ομάδες».  

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Πάρκο Ειρήνης και Φιλίας των Λαών, τη Δευτέρα 27 Ιουνίου 2022, στις 8:30 το βράδυ.

Εκλεκτοί μουσικοί συμπράττουν επί σκηνής με τους συμμετέχοντες εκπαιδευόμενους του προγράμματος, παρουσιάζοντας μουσικό υλικό από τις μουσικές παραδόσεις της Ανατολικής Μεσογείου, επιλεγμένα παραδοσιακά τραγούδια από την Ελλάδα, την Κύπρο και τη Μικρά Ασία, καθώς επίσης μουσικές από τις σύγχρονες παραδόσεις της Κρήτης και της Ιρλανδίας αλλά και από την αρχαία Ελλάδα, τον ευρωπαϊκό μεσαίωνα και την αναγεννησιακή Κρήτη.   

Οι καρσιλαμάδες και τα απτάλικα ζεϊμπέκικα της Μικράς Ασίας διαδέχονται τον Πατρούνινο χορό της Μακεδονίας και την Τζούρτζουνα της Αρμενίας, ενώ οι σύγχρονες συνθέσεις βρίσκουν τον χώρο τους στη μεγάλη γειτονιά της Ανατολής και συμπληρώνουν το μωσαϊκό της δημιουργίας στο σήμερα, με τους μουσικούς Γιάννη Δερμιτζάκη στο ούτι και Άκη Πιτσάνη στο βιολί.

Το φωνητικό σύνολο Lalί Touplί (Ευτυχία Τσουκαλά, Κατερίνα Ζαχαροπούλου, Αλίκη Ατσαλάκη), μαζί με τους συμμετέχοντες των εργαστηρίων, αφηγούνται ρυθμικά, μελωδικά και με πολυφωνική διάθεση διαχρονικές ιστορίες για την αγάπη, τον έρωτα, το μισεμό, αλλά και ανίερα φονικά. 

Ο πολυοργανίστας Γιώργος Ζαχαριουδάκης φέρνει την αρχαιοελληνική λύρα του Απόλλωνα δίπλα στη κρητική λύρα, την ιρλανδική φλογέρα και το μεσαιωνικό δίαυλο δίπλα στο κρητικό θιαμπόλι. Μαζί του στο λαούτο ο Δημήτρης Σιδερής.

Τη δράση, που γίνεται με τη μέριμνα του Τμήματος Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Χανίων,  πλαισιώνουν με ενημερωτικό υλικό τα φιλανθρωπικά σωματεία της πόλης: Σύλλογος “Ορίζοντας”, ΚΗΦΑΠ “Η Μεγαλόχαρη”, ΚΗΦΑΑΜΕΑ, ΕΛΕΠΑΠ, “O Άλλος Άνθρωπος”, Κέντρο Ημέρας Νόσου Alzheimer & Συναφών Διαταραχών, Σύλλογος ASBERGER, Ομάδα Στήριξης “Συνάνθρωπος”.

Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

Μοιραστείτε το άρθρο

Εκδηλώσεις

ESPA 2014–2020