Πέμπτη, 21 Σεπτεμβρίου 2023

Συμπληρώνοντας ένα χρόνο από τη δημιουργία της η ταινία «Μαρίκα… γιατί να φοβάσαι» σε σκηνοθεσία Ματθαίου Φραντζεσκάκη συνεχίζει το ταξίδι της σε Φεστιβάλ ανά τον κόσμο συμπληρώνοντας αυτές τις μέρες τις 50 συμμετοχές σε εθνικές και διεθνείς διοργανώσεις. Δεκαπέντε βραβεία και διακρίσεις έχει αποσπάσει η ταινία από Φεστιβάλ ανά τον κόσμο.

Τις προηγούμενες μέρες η ταινία «Μαρίκα …γιατί να φοβάσαι» απέσπασε:

  • Το βραβείο καλύτερου ντοκιμαντέρ μικρού μήκους στο 3ο International Film Festival ON TOTALITARIANISMS στην Πολωνία.
  • Τιμητική διάκριση από την κριτική επιτροπή του 1ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Αιγίου «Θόδωρος Αγγελόπουλος».

Η κριτική επιτροπή του Φεστιβάλ που αποτελείτο από τους:

  • Τάσο Μπουλμέτη, σκηνοθέτη
  • Μάκη Παπαδημητρίου, ηθοποιό
  • Δημήτρη Καλαντίδη, ιστορικό και κριτικό του κινηματογράφου, πρόεδρο του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας

σημειώνει στο σκεπτικό της: Πολλές φορές ένα βλέμμα, μια κίνηση του κεφαλιού, ένα σπάσιμο στη φωνή είναι αρκετά για να ζωντανέψουν με τόσο έντονο τρόπο και σε τόσο έντονο βαθμό μια τρομακτική στιγμή του παρελθόντος. Μια θηριωδία μπροστά στα μάτια ενός παιδιού. Μια μνήμη που δεν πρέπει να σβήσει. Η Μαρίκα είναι μια ηρωίδα που σε αντίθεση με πολλούς, αντέχει να θυμάται.

Παράλληλα δεκάδες είναι και οι προβολές -του ντοκιμαντέρ- που έχουν γίνει σε ειδικές εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα. Παντού, η συγκίνηση και η βεβαιότητα ότι η μνήμη δεν πρέπει να σβήσει αποτυπώνουν το κλίμα των προβολών.

Η ΤΑΙΝΙΑ

Την 5η ημέρα της Μάχης της Κρήτης, το Σάββατο 24 Μαΐου 1941, μια ομάδα τριών Γερμανών, που διασχίζει τον Κακοπέτρο του Δήμου Πλατανιά Χανίων, παραμερίζει στο σπίτι του Αντώνη Λουφαρδάκη, που βρισκόταν σε μια ρεματιά κάτω από τον κεντρικό δρόμο.

Χωρίς λόγο και αιτία, μπαίνουν στο σπίτι και δολοφονούν με τα αυτόματά τους πέντε γυναίκες και ένα μωρό δύο χρονών. Αυτόπτης μάρτυρας η πεντάχρονη Μαρία που βλέπει τα πάντα κρυμμένη κάτω από ένα κρεβάτι.

Η Μαρία θυμάται μαζί μας την ιστορία και τον πατέρα της να της λέει: Μαρίκα… γιατί να φοβάσαι.

Ακριβώς 80 χρόνια από τις δολοφονικές εκτελέσεις, η Πολιτιστική Εταιρεία Κρήτης παρουσίασε τη μικρού μήκους ταινία «Μαρίκα…γιατί να φοβάσαι», σε σκηνοθεσία Ματθαίου Φραντζεσκάκη.

ΟΙ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΤΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ

Τίτλος Μαρίκα… γιατί να φοβάσαι
Διάρκεια 15 λεπτά
Σκηνοθεσία – Σενάριο – Έρευνα Ματθαίος Φραντζεσκάκης
Κάμερα – Μοντάζ Κώστας Κοσμαδάκης
Κάμερα Υλικό Αρχείου Δημήτρης Τζαγκαράκης
Μουσική Jesse Gallagher
Αφήγηση Λευτέρης Λαμπράκης
Διορθώσεις κειμένων Αθανασία Ζώτου
Ήχος /Μιξάζ Κώστας Κοσμαδάκης
Μετάφραση – Υποτιτλισμός Ελεάνα Ποντικάκη
Διεύθυνση Παραγωγής Πέτρος Τσαρκνιάς
Βοηθός Παραγωγής Νικολέτα Φραντζεσκάκη
Σχεδιασμός Αφίσας Inglelandi Digital Agency
Παραγωγή Πολιτιστική Εταιρεία Κρήτης στο πλαίσιο του προγράμματος «Κρήτη, Προφορική Ιστορία»
Υποστήριξη Δήμος Πλατανιά
Μοιραστείτε το άρθρο

Εκδηλώσεις

ESPA 2014–2020