H Εταιρεία Θεάτρου ΜΝΗΜΗ και το περιοδικό ΝΕΟ ΠΛΑΝΟΔΙΟΝ, για έκτη συνεχή χρονιά εφέτος, διοργανώνουν στον αίθριο χώρο του Θεάτρου Κυδωνία, τις «Νύχτες του Ιουλίου».
Οι φίλοι και οι επισκέπτες μας αυτό το καλοκαίρι θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν έναν ευρύ κύκλο παραστάσεων, συναυλιών, συζητήσεων, διαλέξεων και τιμητικών εκδηλώσεων με κορυφαίους εκπροσώπους της μουσικής, του θεάτρου, της λογοτεχνίας, της φιλοσοφικής και επιστημονικής σκέψης. Ανάμεσά τους οι Αργύρης Μπακιρτζής, Θοδωρής Γκόνης, Παντελής Μπουκάλας, Βασίλης Κάλφας, Νίκος Σταμπολίδης, Βασίλης Βερτουδάκης, Στέφανος Κακλαμάνης, Μαργαρίτα Μέλμπεργκ κ.ά.
Το εφετινό πρόγραμμα είναι ιδιαιτέρως φιλόδοξο, αφού περιλαμβάνει μεταξύ άλλων εκδηλώσεις για τις σημερινές τύχες της κλασσικής αρχαιότητας, την κρητική αναγεννησιακή λογοτεχνία και το δημοτικό τραγούδι. Συμπλήρωμά του οργανικό, η εφετινή θερινή παραγωγή της Ε. Θ. ΜΝΗΜΗ «Πάροδος», η πρεμιέρα της οποίας θα δοθεί στο Αρχαίο Θέατρο της Απτέρας στις 5 και 6 Αυγούστου. Πρόκειται για παράσταση αφιερωμένη στη μνήμη της Μικρασιατικής Καταστροφής και βασίζεται στο εμβληματικό μυθιστόρημα του Κοσμά Πολίτη Στου Χατζηφράγκου.
Την επιμέλεια του προγράμματος έχουν ο Μιχάλης Βιρβιδάκης και ο Κώστας Κουτσουρέλης. Θα τηρηθούν όλα τα προβλεπόμενα υγειονομικά μέτρα.
Νύχτες του Ιουλίου 2022
Καλοκαίρι στον Αίθριο Χώρο του Θεάτρου Κυδωνία
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ
Όλες οι εκδηλώσεις ξεκινούν στις 9.30 μ.μ.
Σάββατο 2 | Συζήτηση στρογγυλής τραπέζης
«Εμείς και οι Αρχαίοι»
Τι απομένει από την Αρχαιότητα σήμερα; Εξακολουθεί να είναι η κληρονομιά της πηγή έμπνευσης, σημείο προσανατολισμού για τον σύγχρονο κόσμο; Ή η επίκλησή της έχει γίνει πλέον συνήθεια αταβιστική, ανούσια τελετουργία της μνήμης;
Συζητούν τέσσερεις από τους κορυφαίους αρχαιογνώστες μας: Βασίλειος Π. Βερτουδάκης, καθηγητής κλασικής φιλολογίας στο ΕΚΠΑ, Βασίλης Κάλφας, καθηγητής φιλοσοφίας στο ΑΠΘ, Παντελής Μπουκάλας, ποιητής, δοκιμιογράφος και μεταφραστής, και Νικόλαος Χρ. Σταμπολίδης, αρχαιολόγος, διευθυντής του Μουσείου Ακροπόλεως.
Συντονίζει ο Κώστας Κουτσουρέλης, συγγραφέας, διευθυντής του περιοδικού Νέο Πλανόδιον.
Κυριακή 3 | Ο Βασίλης Κάλφας μάς ξεναγεί στον Πλάτωνα
Φιλοσοφικός περίπατος στον Αποκόρωνα
Ο Βασίλης Κάλφας, καθηγητής φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και δεινός μελετητής του Αριστοτέλη και του Πλάτωνα μας προσκαλεί σε μια πρωτότυπη περιήγηση της κρητικής γης στα βήματα της περιπατητικής παράδοσης. Θέμα του: «Για τον Φαίδρο του Πλάτωνα».
Ο περίπατος θα ξεκινήσει στις 10 το πρωί από τη θέση Πλατανάκια στην περιοχή ανάμεσα στα χωριά Στύλος και Νιό Χωριό Αποκόρωνα. Θα είναι διάρκειας μιας περίπου ώρας, σε σκιερά αγροτικά μονοπάτια, δίπλα στην όχθη του ποταμού Κοιλιάρη, ευκολοδιάβατα για όλες τις ηλικίες.
Η εκδήλωση οργανώνεται με την συμμετοχή και τη βοήθεια του Ορειβατικού Συλλόγου Χανίων. Δηλώσεις συμμετοχής για το πούλμαν που θα εξυπηρετήσει την εκδήλωση μέχρι και την Πέμπτη 30 Ιουνίου στο τηλέφωνο 28210 92395.
Δευτέρα 4 | Ο Παντελής Μπουκάλας για το δημοτικό τραγούδι
«Κόκκιν’ αχείλι εφίλησα»
Έργο μεγαλεπήβολο, που αναγνωρίστηκε ομόθυμα από την κριτική και τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Δοκιμίου, η έως τώρα τετράτομη σειρά των μελετών του Παντελή Μπουκάλα για το δημοτικό τραγούδι (Εκδόσεις Άγρα 2016 κ.ε.) ανοίγει νέους δρόμους στη μελέτη και την πρόσληψη του συναρπαστικού αυτού κεφαλαίου του ελληνικού πολιτισμού.
Με αφετηρία την πρόσφατη κυκλοφορία του τέταρτου τόμου της σειράς, με τον συγγραφέα συζητά ο Κώστας Κουτσουρέλης. Χαρακτηριστικά αποσπάσματα διαβάζουν ηθοποιοί του Θεάτρου Κυδωνία.
Κυριακή 10 | Συζήτηση με τον Στέφανο Κακλαμάνη
Η ποίηση στα χρόνια της Κρητικής Αναγέννησης
Επί τρεις σχεδόν αιώνες, η Κρήτη βρίσκεται στην πρωτοπορία της νέας ελληνικής λογοτεχνίας, όντας το κύριο σημείο επαφής της με την αναγεννησιακή λογοτεχνία της υπόλοιπης Ευρώπης. Το τρίτομο έργο του Στέφανου Κακλαμάνη Η κρητική ποίηση στα χρόνια της Αναγέννησης (14ος-17ος αιώνας) (ΜΙΕΤ 2020) είναι ένα πανόραμα της εξέλιξής της που εισάγει τον αναγνώστη στην ενδοχώρα της και ανθολογεί τις κορυφαίες της στιγμές.
Με τον μελετητή συζητούν οι Γιάννης Δημητρακάκης, καθηγητής της νεοελληνικής φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, και ο Κώστας Κουτσουρέλης.
Τετάρτη 13 | Μια βραδιά με τον Θοδωρή Γκόνη
«Να ’ταν εύκολα τα λόγια»
Ηθοποιός και σκηνοθέτης του θεάτρου, πολύ ιδιαίτερος πεζογράφος, στιχουργός κοσμαγάπητων τραγουδιών, επικεφαλής σημαντικών πολιτιστικών θεσμών, ο Θοδωρής Γκόνης έχει διανύσει μια μακρά πορεία στα γράμματα και τις τέχνες μας.
Με αφορμή το πρόσφατο βιβλίο του Το μαύρο φόρεμα του κόρακα (Άγρα 2021) συζητά με τον Κώστα Κουτσουρέλη για το έργο του. Αποσπάσματα από τα βιβλία του διαβάζουν ηθοποιοί του Θεάτρου Κυδωνία.
Σάββατο 16 | Μουσική συναυλία
«Το καλοκαίρι πέρασε σα ρίγος» – Ο Αργύρης Μπακιρτζής στα Χανιά
Δημιουργός και ερμηνευτής εμβληματικών τραγουδιών που έχουν χαραχθεί στη συλλογική μας μνήμη εδώ και δεκαετίες, φυσιογνωμία οικεία μας και από τον κινηματογράφο, ο Θερινός Αρχικολυμβητής Αργύρης Μπακιρτζής δεν χρειάζεται περαιτέρω συστάσεις.
Μαζί του στα Χανιά σε μια συναυλία με καινούργια και παλιά τραδούδια ο νέος συνθέτης και πιανίστας Γιώργος Κωστογιώργης και ο ακορντεονίστας Κώστας Βόμβολος.
Γενική είσοδος 12 ευρώ
Τετάρτη 20 | Παρουσίαση βιβλίου
«Η Λίστα του Λεπορέλο»
Μια σειρά από φόνους με θύματα μέλη του αναστατώνει τον αθηναϊκό εκδοτικό κόσμο. Για τη Λίστα του Λεπορέλο, το πρόσφατο αστυνομικό μυθιστόρημα του Φώτη Δούσου που επαίνεσε η κριτική (Νεφέλη 2021), συζητούν ο συγγραφέας και ο Κώστας Κουτσουρέλης.
Παρασκευή 22 | Μουσική συναυλία
«Ρεμπώτικα»: Με τους Μιχάλη και Παντελή Καλογεράκη
Μελετώντας τα περίφημα γράμματα που αντάλλαξαν ο Αρτύρ Ρεμπώ και ο Πωλ Βερλαίν, τα αδέλφια Καλογεράκη είχαν μια τολμηρή ιδέα: να τα συνταιριάξουν με ρεμπέτικα τραγούδια, δημοφιλή αλλά και λιγότερα γνωστά στο ευρύ κοινό. Μια μουσικολογοτεχνική παράσταση που σχολιάζει τη θυελλώδη σχέση των δύο μεγάλων ποιητών μέσα από την ερωτική θεματολογία των κλασικών ρεμπέτικων.
Μαζί τους οι μουσικοί Στράτος Γκρίντζαλης, μπουζούκι, μαντολίνο, και Αλέξης Στενάκης, κλαρινέτο.
Γενική είσοδος 12 ευρώ
Παρασκευή 29 | Τιμητική βραδιά για την Μαργαρίτα Μέλμπεργκ
Από τον κόσμο του Στρίντμπεργκ
Πρόσφατα τιμημένη με το επίζηλο σουηδικό Βραβείο Στρίντμπεργκ, η Μαργαρίτα Μέλμπεργκ μας ξεναγεί στον κόσμο του Σουηδού δραματουργού και εν γένει του σουηδικού θεάτρου στο οποίο έχει αφιερώσει το πολυδεκαετές μεταφραστικό της έργο.
Μαζί της συζητούν ο Σουηδός πεζογράφος και μεταφραστής Γιαν Χένρικ Σβαν και η θεατρολόγος Μαρία Σεχοπούλου.
Παρασκευή 5 Αυγούστου | Θεατρική πρεμιέρα
Αρχαίο Θέατρο Απτέρας
«Πάροδος»
Η Εταιρεία Θεάτρου ΜΝΗΜΗ με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή, επιστρέφει στην ατμόσφαιρα εκείνων των ημερών μέσα από την αριστουργηματική «Πάροδο» του Κοσμά Πολίτη, κεφάλαιο που παρεμβάλλεται στη μέση του εμβληματικού μυθιστορήματός του Στου Χατζηφράγκου και μας «εισάγει» στη μεγαλύτερη τραγωδία που βίωσε ο ελληνισμός από γενέσεως ελληνικού κράτους.
Σκηνοθεσία Μιχάλης Βιρβιδάκης, Πρωτότυπη μουσική παράστασης Δημήτρης Ντρουμπογιάννης, Εικαστική παρέμβαση Γιάννης Μαρκαντωνάκης, Συνθέσεις ήχων Δημήτρης Ιατρόπουλος, Φωτισμοί Μικαέλα Παπά, Βοηθός Σκηνοθέτη Μιχάλης Ναξάκης
Ηθοποιός Γιώργος Ραϊλάκης, Μουσικοί επί σκηνής: Δημήτρης Ντρουμπογιάννης, πιάνο, Μπέλα Λιονάκη, ακορντεόν, Παναγιώτης-Χρήστος Τσόπελας, λάφτα, κιθάρες.
Παράσταση με δωρεάν είσοδο
Ώρα έναρξης 9.00 μ.μ.
Η παραγωγή πραγματοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος 2022 του θεσμού “Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός” του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.
Σάββατο 6 Αυγούστου | Αρχαίο Θέατρο Απτέρας
«Πάροδος»
Από το μυθιστόρημα του Κοσμά Πολίτη Στου Χατζηφράγκου – Τα εκατοντάχρονα μιας χαμένης πολιτείας.
Παράσταση με δωρεάν είσοδο
Ώρα έναρξης 9.00 μ.μ.