Τετάρτη, 29 Μαΐου 2024

Με λαμπρότητα εορτάσθηκε την Κυριακή 29 Μαΐου 2022 η επέτειος κήρυξης της Επανάστασης του 1821 στην Κρήτη.

Για την ιστορική αυτή επέτειο τελέστηκε δοξολογία στον Ναό Παναγίας Θυμιανής Σφακίων χοροστατούντος του μητροπολίτη Λάμπης, Συβρίτου και Σφακίων Ειρηναίου και ακολούθησαν επιμνημόσυνη δέηση, χαιρετισμός του δημάρχου Σφακίων Μανούσου Χιωτάκη και ομιλία για τα γεγονότα της εποχής, με θέμα «Κυριακή 29 Μαΐου 1821: Κηρύσσεται η επανάσταση στην Κρήτη», από τον κ. Μιχαήλ Παπαηλιάκη, γεωπόνο στο ΕΛΜΕΠΑ και ιστορικό ομιλητή.

Στεφάνια κατατέθηκαν εκ μέρους του Δήμου Σφακίων από τον δήμαρχο Μανούσο Χιωτάκη, εκ μέρους της Περιφέρειας Κρήτης από τον περιφερειακό σύμβουλο Λευτέρη Κοπάση, εκ μέρους της Τοπικής Κοινότητας Χώρας Σφακίων από τον πρόεδρο του Δ.Σ. Σταύρο Ψαρουδάκη.

Παρευρέθησαν και κατέθεσαν στεφάνι ο βουλευτής Χανίων της ΝΔ Μανούσος Βολουδάκης, εκ μέρους της βουλευτού Ντόρα Μπακογιάννη στεφάνι κατέθεσε ο κ. Εμμανουήλ Φουντουλάκης κι εκ μέρους του βουλευτή Παύλου Πολάκη, η κα Πολάκη Κωνσταντίνα. Από τις Ένοπλες Δυνάμεις στεφάνι κατέθεσε ο αντισυνταγματάρχης Ζαφείρης Κωνσταντίνος, από την Πυροσβεστική Υπηρεσία Χανίων ο διοικητής των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ν. Χανίων, πύραρχος Ξενοφών Τσιλιμιγκάκης, από την Αστυνομική Διεύθυνση Χανίων, ο αστυνόμος Α’ Ευτύχιος Μαλανδράκης και από τον Λιμενικό σταθμό της Χώρας Σφακίων, ο ανθυπασπιστής Νίκος Ζαμπετάκης. Από την Ένωση Σφακιανών Ν. Χανίων, στεφάνι κατέθεσε ο αντιπρόεδρος της Ένωσης και περιφερειακός σύμβουλος Γιάννης Μανούσακας.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τήρηση ενός λεπτού σιγής και την ανάκρουση του εθνικού ύμνου.

Με το πέρας της τελετής έλαβε χώρα η απονομή μεταλλίων στους τρεις αθλητές και στις τρεις αθλήτριες που τερμάτισαν πρώτοι στον 1ο Αγώνα Θυμιανής Παναγίας. Βραβεύτηκαν οι αθλητές: Ανδρεάκος Τάσος, Χαραλαμπάκης Βαγγέλης, Φραγκεδάκης Νίκος και οι αθλήτριες Δρακάκη Κατερίνα, Κόνκινα Άννα και Σφηνιά Ιωάννα. Στους αθλητές και τις αθλήτριες δόθηκε ως ενθύμιο της συμμετοχής τους στον 1ο Αγώνα Θυμιανής Παναγίας το βιβλίο «Ανδριάντες και προτομές αγωνιστών των Κρητικών Επαναστάσεων 1770-1898» του  κ. Μιχαήλ Παπαηλιάκη, γεωπόνου στο ΕΛΜΕΠΑ και ιστορικού ομιλητή.

Την εκδήλωση πλαισίωσε αντιπροσωπία του Μουσικοχορευτικού Συλλόγου «Τα Σφακιά» που συνόδευσαν αντίγραφο του λάβαρου της Επανάστασης.

Ακολούθησε φιλοξενία σε κατάστημα της περιοχής.

Μοιραστείτε το άρθρο

Εκδηλώσεις

ESPA 2014–2020