Τετάρτη, 24 Απριλίου 2024

Τελευταίες παραστάσεις για τη «Βασίλισσα της Ομορφιάς» από τη Θεατρική Σκηνή Ηρακλείου.

Η Βασίλισσα της Ομορφιάς(Beauty Queen of Leenane ένα από τα σημαντικότερα έργα της παγκόσμιας σύγχρονης δραματουργίας) του Ιρλανδού συγγραφέα Martin McDonagh – του μοναδικού συγγραφέα μετά τον Σαίξπηρ που είδε να ανεβαίνουν στο Λονδίνο μέσα στην ίδια χρονιά τέσσερα έργα του. Το έργο που έκανε γνωστό παγκοσμίως τον συγγραφέα του σε ηλικία μόλις 26 ετών είναι ένα σύγχρονο κλασικό έργο, ακολουθώντας τη σπουδαία παράδοση της ιρλανδικής δραματουργίας. Μια τραγωδία για την ανθρώπινη μοναξιά, με μαύρο, διαβρωτικό χιούμορ, με έντονο σασπένς και μεγάλες ανατροπές.

Μια βαθιά τομή στη σύγχρονη ζωή, μια ανατομία των σχέσεων με επιθετικό και βίαιο τρόπο αλλά και βαθιές ανθρώπινες ρωγμές, έργο αντίστοιχο του in yer face theatre που αναπτύχθηκε στη Μεγάλη Βρετανία τη δεκαετία του ’90. Πώς βιώνουν οι άνθρωποι τη ζωή; Μπορούν οι σχέσεις γονιών και παιδιών ν’ αυτονομηθούν; Μπορεί η αγάπη να λειτουργήσει εγκλωβιστικά και να φυλακίσει τον άνθρωπο; Μέχρι πού μπορεί να φτάσει κανείς προσπαθώντας να βρει μία διέξοδο απ’ τη δυστυχία του; Όλα αυτά τα θεμελιώδη ζητήματα αποτυπώνονται στο έργο του ΜακΝτόνα με τρόπο μοναδικό, με έντονη, ασυμβίβαστη και εξαιρετικά γοητευτική γραφή.

Λίγα λόγια για την υπόθεση του έργου:

Σε μια μικρή επαρχιακή πόλη της Ιρλανδίας στις αρχές της δεκαετίας του ’90 δύο γυναίκες ζουν μόνες τους: η ηλικιωμένη αυταρχική Μαγκ Φόλαν και η 40χρονη κόρη της Μωρήν, η οποία τη φροντίζει. Η σχέση τους είναι μια σχέση αγάπης και μίσους, που κάνει τη συμβίωσή τους σχεδόν αφόρητη σε έναν ανελέητο αλληλοσπαραγμό. Τη ζωή τους θα ανατρέψει η εμφάνιση του Πάτο Ντούλυ, ενός άνδρα που επιστρέφει για λίγο στην πόλη του και έχει πάντα στο μυαλό του, είκοσι χρόνια τώρα, τη Μωρήν ως τη βασίλισσα της ομορφιάς της μικρής τους πόλης. Είναι ουσιαστικά η τελευταία ευκαιρία της Μωρήν να αγαπήσει και να αγαπηθεί.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

ΣΚΗΝΙΚΑΚΟΣΤΟΥΜΙΑ: ΕΙΡΗΝΗ ΜΙΛΑΘΙΑΝΑΚΗ

ΗΧΗΤΙΚΑ – ΦΩΤΙΣΜΟΙ: ΑΝΝΑ ΣΠΥΡΙΔΟΥ

ΜΟΥΣΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΜΑΝΟΣ ΜΑΝΙΑΣ

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ: ΑΠΛΑΔΑ ΕΥΓΕΝΙΑ

ΑΦΙΣΑ – ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΡΑΜΠΙΝΗΣ

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: ΜΑΝΟΣ ΜΑΝΙΑΣ

ΤΟΥΣ ΡΟΛΟΥΣ ΕΡΜΗΝΕΥΟΥΝ:

ΜΑΓΚ ΦΟΛΑΝ: ΕΛΠΙΔΑ ΚΟΝΤΟΣΙΩΖΙΟΥ

ΜΩΡΗΝ ΦΟΛΑΝ: ΜΑΡΙΑ ΕΠΙΤΡΟΠΑΚΗ

ΠΑΤΟ ΝΤΟΥΛΕΫ: ΜΑΝΟΣ ΖΕΙΜΠΕΚΗΣ

ΡΕΗ ΝΤΟΥΛΕΫ: ΑΝΤΡΕΑΣ ΝΟΝΟΓΛΟΥ

Τελευταίες παραστάσεις: Σάββατο και Κυριακή 28-29 Μαΐου, στις 9.30 το βράδυ, στο θεατράκι, Εθνικής Αντιστάσεως 142.

Τιμή εισιτηρίου: 10 ευρώ και 8 ευρώ (ειδικές κατηγορίες).

Μοιραστείτε το άρθρο

Εκδηλώσεις

ESPA 2014–2020