Σάββατο, 20 Απριλίου 2024

Η περιοδική έκθεση «Bath Time! Σώμα – Νερό – Διάλογοι» είναι η πρώτη στο νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων στη Χαλέπα μετά την έναρξη λειτουργίας του και έρχεται να εγκαινιάσει μία νέα εποχή για τον πολιτισμό ως εργαλείο ανάπτυξης και εξωστρέφειας για την Κρήτη.

Η δημιουργική συνεργασία των εξαιρετικών ομάδων της Εφορείας Αρχαιοτήτων Χανίων, του Μουσείου Πολιτισμών της Ευρώπης και της Μεσογείου (Mucem) της Μασσαλίας και των συνεργατών τους γεννήθηκε μέσα στο πλαίσιο της προγραμματικής συμφωνίας της Περιφέρειας Κρήτης με το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος και το Mucem για την τοπική ανάπτυξη μέσα από τον πολιτισμό.

Προηγήθηκε το πρώτο στάδιο αυτής της σύμπραξης ανάμεσα στα δύο τμήματα της Μεσογείου, την Κρήτη και τη Μασσαλία το διάστημα από τον Οκτώβριο του 2021 μέχρι τον Φεβρουάριο του 2022 οπότε και περισσότεροι από 55.000 επισκέπτες θαύμασαν από κοντά στο λαμπρό Mucem τα 13 εκθέματα της συλλογής του Αρχαιολογικού Μουσείου Χανίων που ταξίδεψαν στην άλλη άκρη της Μεσογείου για να εκτεθούν στο Δωμάτιο των Φίλων του Mucem, δίπλα στις μεγάλες μόνιμες και περιοδικές εκθέσεις του Μουσείου που με την αρχιτεκτονική του, τις δράσεις του, την συνολική παρουσία του από το 2013 αλλάζει καθημερινά την εικόνα της Μασσαλίας στον κόσμο.

Ταυτόχρονα όμως η έκθεση «Bath Time!» έρχεται και ως συνέχεια σειράς άλλων δράσεων που οδήγησαν σε αυτή. Προηγήθηκαν αλλά και συνεχίζονται οι μελέτες, τα έργα και οι δράσεις προστασίας και ανάδειξης σειράς μνημείων και αρχαίων πόλεων των Χανίων και φυσικά η υλοποίηση του νέου Μουσείου μέσα από την επιτυχημένη συνέργεια του Υπουργείου Πολιτισμού/Εφορείας Αρχαιοτήτων Χανίων, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Περιφέρειας Κρήτης. Και κυρίως η πρώτη αυτή περιοδική έκθεση στο νέο ΑΜΧ αποτελεί απτή υπόσχεση για συνέχεια της συνεργασίας που δίνει την ευκαιρία στους Κρητικούς και τους επισκέπτες των Χανίων να απολαμβάνουν πολιτιστικές δράσεις διεθνούς εμβέλειας και αναφοράς.

Το νέο Μουσείο καλείται να παίξει ρόλο αναπτυξιακό, έρχεται να προστεθεί δίπλα στο σπουδαίο Μουσείο του Ηρακλείου, στο Μουσείο του Αρχαιολογικού Χώρου της Ελεύθερνας, ακολουθούν σύντομα τα αρχαιολογικά Μουσεία Μεσαράς και Αγίου Νικολάου, ενώ και αυτό του Ρεθύμνου έχει μπει μόλις σε τροχιά τελικού σχεδιασμού και υλοποίησης. Οι πολιτιστικές αυτές υποδομές, μαζί με τους αρχαιολογικούς χώρους της Κρήτης, τα μνημεία της, τους ξεχωριστούς της φυσικούς τόπους και τους ανθρώπους της, συνθέτουν ένα μοναδικό στον κόσμο πολιτιστικό οικοσύστημα, η ενεργοποίηση του οποίου αναδεικνύει την Κρήτη ως αυτό που πράγματι είναι, ο κορυφαίος και πλέον πολυσύνθετος προορισμός στη Μεσόγειο για πολιτισμό και περιήγηση.

Αξίζουν συγχαρητήρια σε όλους αυτούς που συνέβαλαν ώστε να γίνει πράξη αυτή η έκθεση που φέρνει σε ένα ζωντανό δημιουργικό διάλογο το ΑΜΧ με το Mucem καθώς και σειρά άλλων σημαντικών μουσείων της Ελλάδας και της Γαλλίας.

Η έκθεση βέβαια δεν θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί αν δεν είχε προηγηθεί το μεγάλο αναπτυξιακό έργο του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Χανίων που αποτελεί την πλέον σύγχρονη πολιτιστική υποδομή της Κρήτης και που μπορεί να υποδέχεται τις πιο απαιτητικές δράσεις διεθνούς εμβέλειας. Για το έργο αυτό, τα χαρακτηριστικά του, την ποιότητά του και τη νέα προοπτική που ανοίγει για την Κρήτη οφείλεται ένα πολύ μεγάλο ευχαριστώ σε όλους αυτούς που διαχρονικά σχεδίασαν και υλοποίησαν μία υποδομή για την οποία η Κρήτη είναι περήφανη.

Η έκθεση «Bath Time! Σώμα – Νερό – Διάλογοι» ενώνει τις δύο μεριές της Μεσογείου, έρχεται ως συνέχεια και αποτέλεσμα της βαθιάς και ουσιαστικής φιλίας και συνεργασίας της Ελλάδας με τη Γαλλία, αποδεικνύει την αναπτυξιακή διάσταση του πολιτισμού, συνδέει στο σήμερα τα Χανιά με τη Μασσαλία. Σηματοδοτεί μία ολοκαίνουρια περίοδο για τον πολιτισμό στην Κρήτη, την οποία η Περιφέρεια Κρήτης θα συνεχίσει να διαμορφώνει και να υποστηρίζει σε συνεργασία με τους πολιτιστικούς φορείς της Κρήτης και τους ανθρώπους που τους δίνουν πνοή.

* Ο κ. Δημήτρης Μιχελογιάννης είναι ειδικός σύμβουλος της Περιφέρειας Κρήτης

Μοιραστείτε το άρθρο

Εκδηλώσεις

ESPA 2014–2020