Πέμπτη, 30 Μαΐου 2024

Την πρώτη περιοδική έκθεση του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Χανίων εγκαινίασε σήμερα ο περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης μαζί με την προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Χανίων Ελένη Παπαδοπούλου, τον πρόεδρο του Mucem Jean François Chougnet, τον αντιπεριφερειάρχη Χανίων Νίκο Καλογερή και τον δήμαρχο Χανίων Παναγιώτη Σημανδηράκη.

Η έκθεση «Bath Time» πραγματοποιείται από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Χανίων σε συνεργασία με το Μουσείο Πολιτισμών της Ευρώπης και της Μεσογείου (Mucem) που βρίσκεται στη Μασσαλία.

Υλοποιείται μέσα από την υποστήριξη της Περιφέρειας Κρήτης στο πλαίσιο ενός συνολικού έργου-προγραμματισμού για τα πρώτα εξωστρεφή βήματα του νέου Μουσείου, ενώ συνολικά η Περιφέρεια Κρήτης διέθεσε για την δημιουργία και λειτουργία του νέου Μουσείου τόσο από το Περιφερειακό Πρόγραμμα Κρήτης (ΠΕΠΚρήτης) όσο και από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, πόρους συνολικού ύψους 5 εκατομμύριων ευρώ.

Η Αρπαγή της Ευρώπης του Ζαν Ρενέ Γκωγκέν, η Αφροδίτη του Παύλου Σάμιου και το ελληνιστικό αγαλμάτιο της θεάς μας εισάγουν στην εμβληματική αξία του υγρού στοιχείου στη μυθολογική κοσμογονία των θεοτήτων, ενώ με τη Βάπτιση του Χριστού του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου και τα τελετουργικά αγγεία των κλασικών χρόνων προβάλλεται ο ρόλος που διαδραματίζει το νερό στις διαβατήριες τελετές της ανθρώπινης ζωής. Οι ιδιωτικές λουτρικές συνήθειες σκιαγραφούνται, στο πέρασμα των αιώνων, μέσα από αρχαία, μεσαιωνικά και νεώτερα αντικείμενα, πριν ξεδιπλωθεί η σημασία των δημόσιων λουτρών ως χώρων ευεξίας και κοινωνικοποίησης από την αρχαιότητα έως τα χαμάμ, με ζωγραφικά έργα της Φλαμανδικής σχολής και
κορυφαίων οριενταλιστών καλλιτεχνών (Ζαν-Λεόν Ζερόμ, Θεόδωρος Ράλλης).

Από το έργο Οι Λουόμενοι του Πωλ Σεζάν έως τις αφίσες του ΕΟΤ, διοχετεύεται η μοναδική εμπειρία που προσφέρει η επαφή με τη φύση και το απόλυτο μεσογειακό τοπίο του ήλιου και της θάλασσας. Στοιχειοθετούνται, τέλος, σημαντικές ψηφίδες της ιστορίας του σαπουνιού με επίκεντρο τη Μασσαλία και το εργοστάσιο της ΑΒΕΑ στα Χανιά, και υπογραμμίζεται ο στενός δεσμός μεταξύ των δύο πόλεων, χάρη σε ικανό αριθμό εκθεμάτων, όπως ποικίλες γαλλικές αφίσες και αντικείμενα από τη μακρόχρονη
παραγωγή του εργοστασίου της ΑΒΕΑ.

Την έκθεση συνοδεύει επιστημονικός κατάλογος σε δύο γλώσσες (αγγλικά και ελληνικά).

Συνέντευξη Τύπου

Ο Περιφερειάρχης, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που προηγήθηκε των εγκαινίων, τόνισε πως τα έργα πολιτισμού στα Χανιά αλλάζουν τον χάρτη του πολιτισμού στην Κρήτη.

Τα έργα ανάδειξης σε αρχαία Άπτερα, αρχαία Λισό, τις Βυζαντινές Εκκλησίες του Φαραγγιού της Σαμαριάς μεταμορφώνουν την εμπειρία των επισκεπτών, ενώ ταυτόχρονα μέσα από τα μεγάλα έργα όπως το νέο Μουσείο, η Δημοτική Αγορά που προχωράει και τα Νεώρια που έρχονται, αλλάζουν επίπεδο στα Χανιά πρώτα για τους κατοίκους, αλλά και για τους επισκέπτες της Κρήτης.

Ο Σταύρος Αρναουτάκης συνεχάρη θερμά όλους τους συντελεστές της περιοδικής έκθεσης, αλλά και του Μουσείου συνολικά και μετέφερε ως δεδομένη την υποστήριξη της Περιφέρειας Κρήτης σε όλες τις επόμενες εξωστρεφείς δράσεις του νέου Μουσείου μόλις αυτές προταθούν όπως και συνολικά για τα έργα στον τομέα πολιτισμού στα Χανιά.

Συνεργασία με Mucem

Η συνεργασία της Εφορείας Αρχαιοτήτων Χανίων με το Mucem δημιουργήθηκε στο πλαίσιο της προγραμματικής συμφωνίας της Περιφέρειας Κρήτης με το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος για την τοπική ανάπτυξη μέσα από τον πολιτισμό, ενώ προηγήθηκε το πρώτο σκέλος της συνεργασίας με την παρουσίαση 13 εκθεμάτων από την συλλογή του Μουσείου των Χανίων στο Mucem στη Μασσαλία από τον Οκτώβριο του 2021 μέχρι τον Φεβρουάριο του 2022 σε μία έκθεση η οποία συγκέντρωσε περισσότερους από 55.000 επισκέπτες.

Η έκθεση Bath Time Σώμα Νερό Διάλογοι φέρνει σε διάλογο γύρω από το θέμα του λουτρού από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα 137 αντικείμενα από τη συλλογή του Μουσείου των Χανίων, του Mucem αλλά και άλλων μεγάλων-σημαντικών Μουσείων και συλλογών από την Κρήτη, την Αθήνα και την Γαλλία. Θα διαρκέσει μέχρι τις 5 Σεπτεμβρίου 2022.

Υποστήριξη έκθεσης

Η έκθεση πραγματοποιείται με την υποστήριξη της Περιφέρειας Κρήτης και την αρωγή του Δήμου Χανίων και με τη βοήθεια χορηγών όπως η ΕΤΑΝΑΠ/Νερό Σαμαριά, η Τράπεζα Χανίων και η ΑΒΕΑ, η ΑΝΕΚ/BlueStar Ferries και η Aegean καθώς και τα ξενοδοχεία Porto Veneziano, Malmo Historic Hotel, DomusRenier Boutique Hotel.

Μοιραστείτε το άρθρο

Εκδηλώσεις

ESPA 2014–2020