Πέμπτη, 18 Απριλίου 2024

Τη διοργάνωση της 6ης Triennale Αρχιτεκτονικής στην Κρήτη, η οποία θα πραγματοποιηθεί στο Μεγάλο Αρσενάλι στα Χανιά το Νοέμβριο του 2022, ανακοίνωσε το Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου, δημοσιεύοντας τους όρους συμμετοχής, οι οποίοι θα αναρτηθούν και στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.chania-culture.gr.

Προσκαλούνται αρχιτέκτονες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα και το εξωτερικό να συμμετάσχουν με υλοποιημένα έργα τους στην περιοχή της Κρήτης κατά τη χρονική περίοδο 2013-2022. Μπορούν να υποβληθούν και μη υλοποιημένες μελέτες καθώς και συμμετοχές σε αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς την ίδια χρονική περίοδο.

Ο θεσμός της Triennale Αρχιτεκτονικής στην Κρήτη ξεκίνησε το 1997 και πραγματοποιούνταν μέχρι και το 2013 από το Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου στα Χανιά. Φέτος, σε μια προσπάθεια αναβίωσης αυτού του τόσο σημαντικού για τον τόπο θεσμού, αποφασίστηκε η οργάνωσή της εκ νέου.

Η 1η Triennale Αρχιτεκτονικής στην Κρήτη πραγματοποιείται τον Νοέμβριο του 1997 με τίτλο “Αρχιτεκτονική, Χανιά 1997”, 30 συμμετοχές, επιμελητή τον Μ. Νικηφοριάδη και επιτροπή κριτικής αποτίμησης τους Γ. Τζιρτζιλάκη, Δ. Φατούρο και Δ. Φιλιππίδη. Την επιμέλεια είχε ο Μ. Νικηφοριάδης.

Η 2η Triennale Αρχιτεκτονικής στην Κρήτη πραγματοποιείται τον Μάρτιο του 2001 με τίτλο “Αρχιτέκτονες που ζουν και εργάζονται στην Κρήτη”, 29 συμμετοχές, επιμελητές τους Δ. Βαρδάκη-Γ. Βερικάκη και επιτροπή κριτικής αποτίμησης τους Μ. Μπαμπάλου, Λ. Παπαδόπουλο και Γ. Τζιρτζιλάκη.

Η 3η Triennale Αρχιτεκτονικής στην Κρήτη πραγματοποιείται τον Νοέμβριο του 2004 με τίτλο “Κρήτη 2001-2004”, 32 συμμετοχές και επιτροπή κριτικής αποτίμησης τους Θ. Καναρέλη, Α. Κούρκουλα, Κ. Ξανθόπουλο και Π. Τουρνικιώτη.

Η 4η Triennale Αρχιτεκτονικής στην Κρήτη πραγματοποιείται τον Φεβρουάριο του 2008 με τίτλο “Κρήτη 2004-2007”, 67 συμμετοχές και επιτροπή κριτικής αποτίμησης τους Ν. Κτενά, Δ. Παπαλεξόπουλο, Ν. Σπυριδωνίδη και Δ. Φατούρο.

Η 5η Triennale Αρχιτεκτονικής στην Κρήτη πραγματοποιείται τον Φεβρουάριο του 2013 με τίτλο “Αρχιτεκτονική στην Κρήτη 2009-2012”, 67 συμμετοχές, επιμέλεια Δ.Τσακαλάκη και κριτική επιτροπή επιλογής έργων τους Η. Ζέγγελη, Γ. Τζιρτζιλάκη, Π. Τουρνικιώτη και Δ. Τσακαλάκη.

Την ευθύνη της διοργάνωσης έχουν η ΚΕΠΠΕΔΗΧ-ΚΑΜ (Κοινωφελής Επιχείρηση Πολιτισμού Περιβάλλοντος Δήμου Χανίων – Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου) και η αρχιτεκτονική επιτροπή του ΚΑΜ. Τα έργα που θα υποβληθούν θα αξιολογηθούν από πενταμελή κριτική επιτροπή και θα γίνει επιλογή αυτών που τελικά θα εκτεθούν. Η επιτροπή θα απαρτίζεται από έναν εκπρόσωπο του ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ, έναν εκπρόσωπο της Αρχιτεκτονικής Σχολής Χανίων και 3 αρχιτέκτονες εγνωσμένου κύρους, τα ονόματα των οποίων θα ανακοινωθούν προσεχώς. Οι μελέτες οι οποίες δεν θα επιλεγούν θα έχουν τη δυνατότητα, με τη σύμφωνη γνώμη των συμμετεχόντων, να προβληθούν ψηφιακά σε οθόνη στον χώρο της έκθεσης.

Η διαδικασία θα περιλαμβάνει 2 φάσεις:

● Α’ φάση: εξέταση και διαλογή των υποβληθέντων μελετών προς έκθεση.

● Β’ φάση: οργάνωση, εκτύπωση και στήσιμο των επιλεγμένων έργων. Κατάλογος έκθεσης Οι μελέτες που θα προκριθούν στη Β’ φάση θα συμπεριληφθούν στον κατάλογο της 6ης Triennale Αρχιτεκτονικής στην Κρήτη, ο οποίος θα είναι διαθέσιμος κατα τη διάρκεια της έκθεσης.

Όροι συμμετοχής

● Στην έκθεση μπορούν να συμμετάσχουν επαγγελματίες αρχιτέκτονες ή αρχιτεκτονικά γραφεία που δραστηριοποιούνται είτε στην Ελλάδα είτε στο εξωτερικό.

● Κάθε μελετητής ή ομάδα μελετητών μπορεί να υποβάλλει έως τρία έργα. Κάθε έργο θα υπολογίζεται ως ανεξάρτητη συμμετοχή.

● Τα έργα μπορούν να είναι υλοποιημένα ή μη, μελέτες ή συμμετοχές σε αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς, κάθε είδους και κλίμακας, στην Κρήτη και θα αφορούν στην χρονική περίοδο 2013-2022.

● Για τη συμμετοχή στην έκθεση είναι απαραίτητη η καταβολή ενός αντιτίμου 60,00 ευρώ που θα αφορά στην κάθε μελέτη που θα επιλεγεί για τη Β’φάση (για τη συμμετοχή στην Α’ φάση δεν απαιτείται αντίτιμο). Η συμμετοχή της κριτικής επιτροπής είναι εθελοντική και τα χρήματα που θα καταβληθούν περιλαμβάνουν το κόστος των έγχρωμων εκτυπώσεων των πινακίδων και του K-mount για την επικόλληση και ανάρτησή τους. Τα λοιπά έξοδα διοργάνωσης της έκθεσης καλύπτονται από την ΚΕΠΠΕΔΗΧ-ΚΑΜ και ένα μέρος τους από χορηγίες.

● Ερωτήσεις σχετικά με τη διαδικασία υποβολής των έργων μπορούν να γίνονται στην οργανωτική επιτροπή στην παρακάτω ηλεκτρονική διεύθυνση: architriennale2022@gmail.com

Τρόπος υποβολής συμμετοχών Α’ φάση

Σε αυτή τη φάση συμμετέχουν όλα τα έργα που θα υποβληθούν εγκαίρως, έως και την 30η Ιουνίου 2022 (βλ. χρονοδιάγραμμα).

Η υποβολή θα γίνει ηλεκτρονικά με αποστολή των στοιχείων στην ηλεκτρονική διεύθυνση architriennale2022@gmail.com, μέσω email ή Wetransfer.

Στοιχεία παρουσίασης για συμμετοχή Α’ φάσης

Το ψηφιακό αρχείο παρουσίασης θα είναι σε μορφή .pdf και το συνολικό μέγεθός του δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 20MB. Σε αυτό το ψηφιακό αρχείο θα περιλαμβάνονται όλα τα στοιχεία προς ανάδειξη της εκάστοτε συμμετοχής, όπως σύντομο κείμενο, σχέδια, σκίτσα, φωτογραφίες, φωτορεαλιστικές απεικονίσεις κλπ. κατά την κρίση των μελετητών, με σκοπό την κατανόηση και περιγραφή του έργου που θα κληθεί να αξιολογήσει η κριτική επιτροπή.

Μετά το πέρας της υποβολής των μελετών της Α’ φάσης, η κριτική επιτροπή θα συνεδριάσει για να διακρίνει τις μελέτες που θα συμμετάσχουν στην έκθεση με τη μορφή εκτυπωμένων πινακίδων.

Τα αποτελέσματα θα αναρτηθούν στις 20 Ιουλίου στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.chania-culture.gr και οι συμμετέχοντες θα ενημερωθούν με ηλεκτρονικό μήνυμα.

Β’ φάση

Μετά την επιλογή από την κριτική επιτροπή των προς έκθεση μελετών και την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, οι μελετητές θα ειδοποιηθούν για τη διαδικασία συμμετοχής τους στη Β’ φάση. Μέχρι τις 11 Σεπτεμβρίου 2022 θα πρέπει να φροντίσουν για την έγκαιρη αποστολή του υλικού προς έκθεση και την καταβολή του αντιτίμου συμμετοχής τους.

Υλικό για συμμετοχή Β’ φάσης

Μετά την ειδοποίησή τους, οι συμμετέχοντες θα πρέπει να υποβάλουν στην ηλεκτρονική διεύθυνση architriennale2022@gmail.com μέσω email ή Wetransfer 01. Ένα αρχείο .pdf για πινακίδα μεγέθους Α0 κατακόρυφης διάταξης (με layout που θα αποσταλεί εγκαίρως στους μελετητές) και θα περιλαμβάνει:

● Τα στοιχεία των μελετητών και του έργου.

● Κείμενο, του οποίου η μορφοποίηση εναπόκειται στην κρίση των συμμετεχόντων, με στόχο την καλύτερη επεξήγηση και υποστήριξη της πρότασης.

● Όλα τα απαραίτητα στοιχεία, που αναδεικνύουν και επεξηγούν το έργο, όπως σχέδια, σκίτσα, φωτογραφίες, φωτορεαλιστικές απεικονίσεις, κ.λπ., κατά την κρίση των μελετητών.

● Τα λογότυπα της Triennale, σύμφωνα με το Layout που θα δοθεί στους συμμετέχοντες. Ένα αρχείο .pdf που θα περιληφθεί στον κατάλογο της έκθεσης σε layout που θα κοινοποιηθεί στους συμμετέχοντες και θα αντιστοιχεί σε δύο σελίδες (τύπου σαλόνι) για κάθε έργο, ανάλογα και με την τελική μορφή του format όλου του καταλόγου. Εκεί θα αναφέρονται όλες οι πληροφορίες του έργου και των μελετητών, κατά την κρίση των τελευταίων.

Χρονοδιάγραμμα

Δευτέρα 16 Μαΐου: Δημοσίευση προκήρυξης

Πέμπτη 30 Ιουνίου: Λήξη υποβολής συμμετοχών και υλικού Α’ φάσης

Τετάρτη 20 Ιουλίου: Ανακοίνωση αποτελεσμάτων συμμετεχόντων έργων στη Β’ φάση

Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου: Λήξη αποστολής υλικού Β’ φάσης

Παρασκευή 11 Νοεμβρίου: Έναρξη Έκθεσης

Κυριακή 4 Δεκεμβρίου: Λήξη Έκθεσης

Μοιραστείτε το άρθρο

Εκδηλώσεις

ESPA 2014–2020